Tullamorepizza
Tullamorepizza med mandel, chokladganasch och whiskydagg (receptet är för fyra pizzor)
Köp pizzadegen på Taverna Brillo för bästa resultat, 1 deg kostar 35 kr eller gör din egen pizzadeg.
Pizzan går även att beställa på Taverna Brillo mellan den 1 januari och den 31 januari 2019. För den som vill anta utmaningen att baka pizzan själv, följer nedan recept och beskrivning.
Recept på deg
0,5 kg mjöl (rekommenderat: Farina 00 eller en Manitoba-mix för mer gluten i degen)
3,5 dl kallt kranvatten
0,5 gram färsk jäst för salta degar
14 gram olivolja (EVO)
15 gram salt
Recept på chokladganasch
200 gram mjölkchoklad
200 gram grädde
cirka 80 mixade mandlar (mixas till mandelkräm)
Ingredienser för topping
Mandelflarn
Kalabriskt chilipulver
Några skvätt eller spray med Tullamore D.E.W.
Gör så här:
Degen
Blanda ihop 80 procent vatten med jäst tills det löses upp, tillsätt fyra femtedelar mjöl och resten av vattnet, arbeta ihop i exakt sju minuter. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen i åtta minuter och tillsätt därefter saltet. Ringla ner olivolja långsamt så att inte klumpar bildas. Arbeta ihop degen tills degen blir 22 grader varm. Låt degen vila i 4 timmar innan du gör 200 grams pizzadegsbitar.
Idealet är att göra degen dagen innan. Låt degen vila i kylen över natten, ta ut degen i förväg så att den är rumstempererad när du arbetar upp den.
Chokladganaschen
Sjud upp grädden så att den nästan kokar. Ta bort från värmen, lägg i choklad och mandelmix. Rör runt med en slickepott så att chokladen och mandeln löser upp sig.
Pizzan
Forma degen i tunna och runda pizzabottnar. Addera ett tunt lager chokladganasch. Sätt in pizzan i ugnen tills den är färdiggräddad, cirka 5 minuter. Ta ur pizzan ur ugnen, strö över mandelflarn och addera lite chilipulver (det går att köpa kalabriskt chilipulver på Taverna Brillo). Spraya eller ringla över Tullamore D.E.W. direkt innan servering.
Ät och njut!
Artikeln i sin helhet Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza kan du läsa HÄR