Recept
TOAST MED BLÅMUSSLOR & AIOLI

Blåmusslor är en delikatess som går lika bra att laga hemma som att äta på restaurang. Testa gärna vårt läckra alternativ till Toast Skagen: Toast med blåmusslor och aioli. Så gott!
INGREDIENSER
Musseltoast (4 portioner)
2 kg odlade blåmusslor
1 bananschalottenlök
3 dl vitt vin
4 skivor surdegsbröd
1 kruka persilja
Dill
Körvel
Citronskal
Aioli
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 citron
3 dl matolja
1 dl olivolja
GÖR SÅ HÄR
Blanda äggulor med hälften av saften från en citron. Riv ner vitlök, en nypa salt och börja vispa. Häll matoljan försiktigt i en tunn jämn stråle. När den tjocknat, avsluta på samma sätt med god olivolja. Smaka av med citron och salt efter tycke och smak.
Tvätta och skölj musslorna under kallt vatten. Ta bort de som inte sluter sig. Skala och hacka schalottenlöken fint och fräs löken i olivolja i
en stor kastrull. Häll på vinet. Låt koka upp. Låt musslorna koka kraftigt ca 2 minuter under lock tills alla har öppnat sig. Häll av musslorna och plocka ur köttet ur musslan.
Rosta brödskivorna i en het torr panna. Lägg på en klick aioli och rikligt med musslor. Toppa med färska örter, citronskal, flingsalt och lite olivolja.