Kocken tipsar - Filip Poon
TEMPURAFRITERAD CLARIAS KOMPONERAT FILIP POON
Hur smakar framtidens mat? Testa att laga Filip Poons recept, så får du se! Här bjuder han på tempurafriterad clarias med en majonnäs på färsk koriander.
Det finns mycket som inryms i begreppet ”framtidsmat”. En råvara, som är relativt ny i Sverige, är den klimatsmarta malfisken clarias. Fisken kategoriseras som ”semifet” och går att äta rå som sashimi såväl som att röka, fritera och ha i fiskbullar. Filip har gjort en tempurafriterad variant, där fisken serveras tillsammans med en grön koriandermajonnäs.
INGREDIENSER
(2 portioner)
ca 500 g clarias (fungerar även med t.ex. torskfilé)
Rimlag
1 l vatten
1 msk salt
Fritering
2 dl tempuramjöl
1 ägg
2 dl iskallt vatten (alt. bubbelvatten eller öl)
1–2 l rapsolja
Koriandermajonnäs
1 kruka koriander
ca 30 g spenat
½ vitlöksklyfta
3 dl rapsolja
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
GÖR SÅ HÄR
Dela fisken i små bitar. Blanda rimlagen tills saltet löst upp sig. Lägg i fisken. Låt ligga i minst 30 min. Lyft upp och torka av ordentligt.
Plocka koriandern och lägg i en mixer. Tillsätt spenat, vitlök och rapsolja. Mixa tills oljan har en jämn grön färg. Sila genom en finmaskig sil och låt svalna i kylen. Knäck ett ägg i en skål. Tillsätt senap och salt. Mixa med stavmixer ca 20 sek. Häll försiktigt i den gröna oljan och mixa tills majonnäsen blir tjock. Smaka av med salt.
Blanda mjöl, ägg och vatten i en skål. Rör ihop till en jämn smet, gärna med ätpinnar. Det ska vara så mycket luft som möjligt i smeten. Hetta upp rapsolja i en kastrull till 170–180 grader. Doppa fisken i smeten och fritera sedan i oljan. Håll fisken ovanför kastrullen någon sekund innan du släpper, för att förhindra att den sätter sig i botten. Fritera 4–5 min, tills fisken är gyllenbrun. Servera direkt tillsammans med majonnäsen.