Kocken tipsar - Stefan Karlsson
TARTAR PÅ KOLJA OCH RÅRÄKOR
Stefan Karlssons tartar på kolja och råräkor med öringrom, sockertångskryddad potatis krisp och dressing med smak av dill och brynt smör.
INGREDIENSER
4 Portioner
20st råräkor
250g koljafilé
Olivolja
1st citron
3 – 4dl rapsolja
Dill
3st äggulor
Vitvinsvinäger
3 msk brynt smör
2 st små lökar i tunna skivor
2 msk öringrom
1 st potatis
1 msk torkad och pulvriserad sockertång
Salt & vitpeppar
Socker
GÖR SÅ HÄR
Tärna fisken och råräkorna i 0,5×0,5 cm bitar och ställ kallt.
Mixa äggulorna i en mixer tillsammans med 1 msk vatten och 0,5 msk vitvinsvinäger. Häll i ca 3 dl dillmixad olja och brynt smör i en jämn stråle till bra konsistens. Smaka upp med salt, peppar och ev. lite mer vinäger. Lägg på spritspåse tills servering.
Strimla den råa potatisen extremt fint och fritera den frasig i 110 gradig frityrolja tills det slutar att bubbla kring potatisen, ca 3 minuter. Låt rinna av på papper och smaksätt med tångpulver och salt.
Plocka fina dillbuketter att garnera med.
Smaksätt tartaren med citronsaft, salt, vitpeppar och god olivolja. 5 min innan servering.