Kocken tipsar - Tareq Taylor
Tabbouleh – Bulgursallad med tomat och örter av Tareq Taylor
Ja, det ska vara jättemycket persilja och mynta i tabbouleh. Och koka för guds skull inte bulguren, utan blötlägg bara. Gott till det mesta på det arabiska middagsbordet.
Ingredienser:
4 portioner
1 dl fint bulgurvete
4 stora tomater
4 salladslökar
3 dl hackad färsk
bladpersilja
3 dl hackad färsk
mynta
2 krm kanel
2 krm malen
kryddpeppar
½ tsk nymalen
svartpeppar
2 citroner,
färskpressad saft
4–5 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 dl granatäppelkärnor
Gör så här:
Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Tärna tomaterna fint. Skär salladslökarna i strimlor.
Skölj bulgurgrynen under rinnande vatten och låt sedan rinna av
ordentligt.
Lägg bulgurn i en stor skål och tillsätt tomater, salladslök,
persilja, mynta, kryddor, citronsaft, olja och salt. Blanda
försiktigt.
Vänd ner granatäppelkärnorna strax före servering och smaka
eventuellt av med mer salt och peppar.
Tareq Taylor är just nu aktuell med sin nya kokbok Tareq Taylors matresa. Boken bakom tv-succén på SVT.
Följ med Tareq Taylor på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem. Här i mötet mellan olika kulturer hittar du den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, granatäppelsallad, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.
Boken följer i spåren av tittarsuccén “Tareq Taylors matresa” (SVT) där Tareq Taylor tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.
Kokboken är utgiven av Bonnier Fakta.