STEKT RÖDING MED MOROT & SPENATKRÄM KONPONERAT FILIP POON

Foto: Emil Jespersen

Letar du efter middagsinspiration? Lyxa till det med stekt röding! Här är ett recept av Benriners ambassadör Filip Poon – lika läckert för ögonen som för smaklökarna.

INGREDIENSER

Röding (4 portioner)
4 st rödingsfiléer med skinn
9 st lila morötter
500 g spenat
2 st silverlökar
2 krukor körvel
1 dl spenat 
1 dl rapsolja
3 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
2,5 dl grädde

GÖR SÅ HÄR

Dela silverlöken i mitten och lägg den på en ugnsplåt tillsammans med 8 st morötter. Ringla över lite rapsolja och salta. Tillsätt eventuellt lite honung. Rosta i ugnen på 160 grader, ca 30 min.

Hyvla den sista moroten med en mandolin från Benriner. Lägg i kallt vatten och ställ in i kylen. Innan servering, dressa upp moroten med lite kallpressad rapsolja och champagnevinäger.

Hetta upp rapsolja till 60 grader. Mixa oljan med körvel och spenat i en blender. Den ska bli helt knallgrön. Sila därefter oljan genom ett kaffefilter eller en sil. Ställ åt sidan.

Blanchera eller koka spenat i saltat vatten, ca 1 min. Ta upp spenaten och lägg den direkt i kallt vatten. Lyft upp och krama ur vätskan. Mixa den sedan i en blender. Smaksätt med salt. Innan servering, hetta upp spenaten igen genom att köra den snabbt i mikrovågsugn.

Häll vinet i en kastrull och koka ner tills hälften finns kvar. Slå på buljong och låt puttra, ca 3 min. Tillsätt grädde, salt och eventuellt lite socker. Koka på medelvärme, i ca 10 min. Innan servering, tillsätt örtoljan och vänd om som hastigast.

Olja in och salta rödingen. Lägg den sedan med skinnsidan ner i en het non-stick-panna. Stek i ca 3 min. Vänd och stek ytterligare 30 sek. Lyft av och lägg upp allt på tallriken.