Pernilla Wahlgren
Spaghetti vongole av Pernilla Wahlgren
Middagen är viktigaste stunden på dagen och det är runt matbordet som fyrabarnsmamman Pernilla Wahlgren samlar familjen. Kärleken till maten och det italienska köket är alltid i fokus – både när det måste gå undan, och när det finns mer tid att laga och njuta. I sin kokbok Pernillas kök så bjuder Pernilla på sina bästa vardagsfavoriter, sitt smaskigaste fredagsmys och helgens bästa festrätter.
Spaghetti vongole
Ingredienser:
4 portioner
1 kg vongolemusslor eller
hjärtmusslor
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1/2 dl olivolja
1 dl hackad bladpersilja
250 g körsbärstomater
salt och svartpeppar
spaghetti för fyra
3 dl torrt vitt vin
Såhär lagar du receptet:
Sätt på en kastrull med välsaltat pastavatten. Skölj
musslorna noga i kallt vatten, borsta dem rena och ta
bort ”skägget”. De musslor som inte stänger sig i det
kalla vattnet eller när du knackar dem i diskbänken ska
slängas bort.
Skala vitlöken, finhacka den och chilin. Värm olivoljan
i en rymlig kastrull och lägg i vitlöks- och chilihacket samt
hälften av bladpersiljan och låt allt fräsa kort utan att ta
färg. Skär tomaterna i mindre bitar och låt dem fräsa med
någon minut. Salta och peppra.
Lägg spaghettin i pastavattnet och koka den al dente.
Lägg i musslorna i den andra kastrullen och slå på
vinet. Sätt på lock och låt koka i ca 5 minuter, tills musslorna
öppnat sig.
Slå av pastavattnet och häll ner spaghettin i kastrullen
med musslorna. Blanda noga och strö över resten av bladpersiljan
och ta gärna ett tag med pepparkvarnen.
Det brukar tyckas en massa om huruvida man ska ha tomater
eller inte i en vongole. Själv tycker jag att man gör som man
vill – och jag för min del tycker att tomaterna bidrar med lite
fin rund sötma åt rätten. Men det viktigaste är förstås att hitta
bra musslor!
Foto: Jenny Grimsgård