Kocken tipsar - Linda Letelier Hansson
Skogens skatt
Jag kan tycka att bakad pastej kan bli lite tung ibland. Här har jag i stället stekt lite svamp
och sedan blandat den med färskost, vilket ger pastejen en luftigare och lättare textur.
Jag har konfiterat purjolöken, alltså bakat den i rapsolja i ugnen (det går även bra att använda
en gryta). Purjolöken blir rund och söt när den tillagas på det här viset. Den stekta
svartkålen har en krispig konsistens och de picklade lingonen bryter av med sin syra.
6 personer
Tid: 90 minuter
Svamppastej
•• 300 g skogschampinjoner
•• 1 schalottenlök
•• 2 vitlöksklyftor
•• 2 msk rapsolja
•• 1 tsk rosmarin
•• 1 msk smör
•• salt och peppar
•• 200 g färskost
Picklade lingon
••½ dl tolvprocentig ättika
•• 1 dl socker
•• 1 dl vatten
•• 1 dl lingon
Konfiterad purjolök
•• 1 purjolök
•• 4 dl rapsolja
Stekt svartkål
•• 3 blad svartkål
•• 1 msk rapsolja
•• 1 krm salt
•• 3 skivor rågbröd
Gör så här:
Hacka svampen i mindre bitar. Skala och
hacka löken och vitlöken. Värm rapsoljan i
en stekpanna och lägg i det hackade tillsammans
med lite rosmarin. Stek på medelvärme
i 5 minuter eller tills svampens vätska
kokat bort. Tillsätt smör och salta och peppra.
Låt svalna.
Mixa svampröran och blanda ner färskosten.
Smaka eventuellt av med mer salt
och peppar. Ställ i kylen.
Koka upp ättika med socker och vatten
tills sockret löst sig. Lägg lingonen i en liten
burk och häll på lagen. Låt dra i 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela purjolöken i tre delar och skär
delarna på längden. Skölj purjon noga.
Lägg purjon i en liten ugnsfast form och
täck löken med rapsolja. Baka purjon i ca
30 minuter eller tills den har blivit mjuk och
fått lite färg. Lägg purjon på hushållspapper
och låt den rinna av.
Stek svartkålsbladen i en varm panna
med olja och salt tills de fått färg och är
krispiga.
Dela rågbrödet på diagonalen, så att du
får fina trekantsbitar. Bre på lite pastej och
lägg sedan på svartkål, purjo och en klick
pastej. Toppa med lingon.
Linda Letelier Hansson är känd från bland annat Sveriges mästerkock och driver den populära restaurangen Lindas Fingermat i Skanörs hamn och är aktuell med kokboken Festliga bufféer utgiven av Bokförlaget Semic.
Duka upp generösa bufféer där det finns något för alla! Här hittar du enkla och härligt inbjudande rätter att servera vid alla tänkbara festliga tillfällen. Välj bland bufféklassiker och plockmat med en latinamerikansk twist, streetfood, skaldjursrätter, massor av vegetariskt och flera läckra efterrätter.
Bjud på paella med kyckling och chorizo, flädermarinerad lax, hasselbackspotatis med pangritata, lammrack med plommon och mynta, gyllenbruna empanadas eller lyxig blåbärstiramisu. Till varje buffé finns även tips på en drink med eller utan alkohol.