Jessica Frej
Råbiff av Jessica Frej
För mig som för många andra tog det sin lilla tid innan jag förstod varför man skulle vilja äta rått kött. Men när man väl prövat, så är man fast. Se till att du har fint magert oxkött, till exempel innanlår eller flankstek om du vill ha mycket köttsmak. Rostas eller oxfilé om du vill ha mildare köttsmak. Råbiff är bland det bästa som finns och därför bjuder jag på två varianter, den ena en mer klassisk råbiff och den andra min personliga favorit med inspiration från Italien. Låt fantasin flöda, det finns många sätt att göra råbiff på.
Råbiff
6 portioner
800 g nymalet oxkött
Alt. 1 – Klassiska tillbehör
6 äggulor (vitorna kan du spara i frysen till
nästa gång det är dags för maränger)
6 msk kapris
1 finhackad rödlök
6 msk färskriven pepparrot
6 msk dijonsenap
2 dl inlagd tärnad rödbeta
flingsalt
nymalen svartpeppar
Alt. 2 – Inspiration från Italien
100 g parmesan
2 dl majonnäs
1 tsk tryffelolja
50 g pinjenötter
½ kruka färsk timjan
35 g mâchesallad
1 burk strimlade soltorkade tomater i olja
(200 g)
nymalen svartpeppar
flingsalt
Alt. 1 servering
1. Forma färsen till sex runda löst packade
biffar och lägg på varsin tallrik.
2. Gör en fördjupning i mitten och placera
äggulan där.
3. Lägg de andra tillbehören i små högar runt
om. Placera pepparkvarn och salt på bordet.
Servera!
Alt. 2 servering
1. Riv eller hyvla parmesanen grovt. Blanda
majonnäs och tryffelolja.
2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills
de är gyllenbruna.
3. Plocka timjanbladen från stjälkarna.
4. Sprid ut köttet på ett stort serveringsfat,
eller på sex portionstallrikar som på bilden.
5. Strö över parmesanosten. Klicka ut
majonnäsen i teskedsstora klickar.
6. Strö över pinjenötter, timjan, mâchesallad
och soltorkade tomater. Salta och peppra.
Servera!
Tips: Det är väldigt viktigt att köttet är
nymalet, antingen maler du själv eller ber
dem göra det i butiken där du handlar. Det är
också viktigt att det ligger kallt till precis före
servering.
Jessica slog igenom i tv-rutan med sin färgstarka personlighet och fantastiska matlagning redan 2011 när hon medverkade i TV4:s första säsong av Sveriges Mästerkock. Hon har gett ut flera böcker om bakning och är flitigt som gästkock i TV4 Nyhetsmorgon och är just nu aktuell med sin kokbok Fest på 30 minuter. Under Kocken tipsar kommer Jessica dela med sig av festtips och smarriga recept som inspirerar till fest.
“Det är dags att börja umgås mer, oftare, härligare, roligare och godare! Dags för fest! Fest är
bland det bästa jag vet. För mig är det mycket som är fest, en middag med kompisarna, en after work
eller en fredagskväll med myskläder och massor med god mat. Och såklart det solklara – musik, dans,
drinkar, asgarv och glittriga klänningar. Jag vill med den här boken inspirera fler till att bli bäst på fest!”
Utges av: BONNIER FAKTA
Foto: Johanna Åkerberg Kassel