Recept
Pissaladière med lök, ansjovis och pumpakärnor

En härligt frasig variant av pizza utan ost med karamelliserad lök. Passar bra som drinktilltugg eller tillbehör till t.ex. en soppa. I Frankrike har man sardeller på, men vi gör en svensk variant med ansjovis. Smula gärna över lite getost vid serveringen.
6 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter
1 ½ dl vatten
12,5 g jäst (1/4 paket)
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl Kungsörnen Durumvetemjöl
Ca 2 dl Kungsörnen Vetemjöl
5 röda lökar, skalade och skurna i tunna halvmånar
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
1-2 msk balsamvinäger
1 msk råsocker
Salt och svartpeppar
125 g ansjovis
½ kruka timjan, repade blad
50 Go Green Pumpakärnor
Så här lagar du receptet:
- Värm vattnet till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt och olja.
- Rör ner durumvetemjölet, lite i taget under omrörning.
- Rör sedan ner en dryg deciliter av vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg för hand eller i matberedare, ca 5-10 minuter. Tillsätt så mycket mjöl som behövs för att degen ska bli lagom smidig men inte för torr.
- Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
- Gör under tiden fyllningen: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa på medelvärme några minuter tills löken mjuknat. Tillsätt balsamvinäger och råsocker och låt fräsa ca 5-10 minuter på låg värme, tills löken blivit glansig och karamelliserats. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut till avlånga ”pizzor”. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
- Strö över lökfyllning, timjan och pumpakärnor. Lägg på ansjovisen.
- Grädda i övre delen av ugnen ca 6-10 minuter, eller tills degen fått fin färg.