Dessa maffiga parisare är den perfekta brunchrätten
“Parisare” med havre & dinkelbröd, karamelliserad lök och trattkantareller
Dessa maffiga parisare är den perfekta brunchrätten. Saftig nötfärs, söt lök, smakrik ost, krämigt ägg och picklad gurka – den här ”burgaren” har allt man kan önska. Om ni inte lyckas få tag på trattkantareller går de att byta ut mot champinjoner eller portabellosvamp.
Ingredienser
4 portioner
2 Korvbrödsbagarn havre & dinkelbröd
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 litet ägg
2 tsk torkad timjan
1 tsk dijonsenap
100 g vällagrad god ost
3 gula lökar
1 msk rå-/farinsocker
400 g trattkantareller
4 ekologiska ägg
Några stänk tabasco
4 saltgurkor
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Dijonsenap till servering
Persilja till servering
Såhär lagar du receptet
Värm ugnen till 150 grader.
Lägg nötfärsen i en bunke. Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt ägg, timjan, dijonsenap, salt och peppar. Blanda ihop till en jämn smet.
Fördela färsen på de fyra brödhalvorna. Stek med färssidan nedåt i rejält med smör på medelhög temperatur tills nötfärsen fått fin färg.
Lägg biffarna med färssidan uppåt i en ugnsfast form.
Skär osten i tjocka skivor och fördela på biffarna. Grädda sedan parisarna ca 5 minuter, eller tills osten smält och nötfärsen är genomtillagad.
Förbered under tiden tillbehören: Skala och skiva löken i tunna skivor. Stek i en panna på ganska låg temperatur i mycket smör, tills löken mjuknat och börjar få färg. Tillsätt sockret och fräs vidare ett par minuter så att löken karamelliseras. Smaka av med salt och peppar.
Rensa eventuellt trattkantarellerna, lägg dem i en stekpanna och koka ur all vätska. Tillsätt sedan en stor klick smör och fräs vidare tills svampen fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
Stek äggen i smör i en stor stekpanna. Salta, peppra och stänk över några droppar tabasco.
Dela saltgurkan på hälften eller skär i skivor.
Toppa varje parisare med löken, svampen och ägget. Klipp över persiljan och servera med dijonsenap och saltgurkor!