
Mat & Dryck
“Parisare” med havre & dinkelbröd, karamelliserad lök och trattkantareller
Dessa maffiga parisare är den perfekta brunchrätten. Saftig nötfärs, söt lök, smakrik ost, krämigt ägg och picklad gurka – den här ”burgaren” har allt man kan önska. Om ni inte lyckas få tag på trattkantareller går de att byta ut mot champinjoner eller portabellosvamp.
Ingredienser
4 portioner
2 Korvbrödsbagarn havre & dinkelbröd
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 litet ägg
2 tsk torkad timjan
1 tsk dijonsenap
100 g vällagrad god ost
3 gula lökar
1 msk rå-/farinsocker
400 g trattkantareller
4 ekologiska ägg
Några stänk tabasco
4 saltgurkor
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Dijonsenap till servering
Persilja till servering
Såhär lagar du receptet
- Värm ugnen till 150 grader.
- Lägg nötfärsen i en bunke. Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt ägg, timjan, dijonsenap, salt och peppar. Blanda ihop till en jämn smet.
- Fördela färsen på de fyra brödhalvorna. Stek med färssidan nedåt i rejält med smör på medelhög temperatur tills nötfärsen fått fin färg.
- Lägg biffarna med färssidan uppåt i en ugnsfast form.
- Skär osten i tjocka skivor och fördela på biffarna. Grädda sedan parisarna ca 5 minuter, eller tills osten smält och nötfärsen är genomtillagad.
- Förbered under tiden tillbehören: Skala och skiva löken i tunna skivor. Stek i en panna på ganska låg temperatur i mycket smör, tills löken mjuknat och börjar få färg. Tillsätt sockret och fräs vidare ett par minuter så att löken karamelliseras. Smaka av med salt och peppar.
- Rensa eventuellt trattkantarellerna, lägg dem i en stekpanna och koka ur all vätska. Tillsätt sedan en stor klick smör och fräs vidare tills svampen fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
- Stek äggen i smör i en stor stekpanna. Salta, peppra och stänk över några droppar tabasco.
- Dela saltgurkan på hälften eller skär i skivor.
- Toppa varje parisare med löken, svampen och ägget. Klipp över persiljan och servera med dijonsenap och saltgurkor!
Kommentarer