VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Nytt stjärnskott från Portugal med 100% Alvarinho!
Alba Rhino Alvarinho 2022
Vinet är tillverkat av 100% Alvarinho från de 60 hektar egna vingårdarna i Sobrado i Valongo strax utanför Porto i Vinho Verde. Där växer de på skiffersluttningar på cirka 100 meters höjd vilket skapar perfekta förutsättningar för både stor aromrikedom, mineralitet och fräschör. Skörden skedde i mitten av september och jäsningen genomfördes med låg temperatur för att bevara frukt och syra på bästa sätt. Under sex månader och med veckovisa omrörningar var vinet i kontakt med sin jästfällning för att ge ytterligare komplexitet.
”2022 was a hot summer but also with a stronger maritime influence, translating into fruitiness and more freshness of this vintage. The quick and precise harvest on the right moment for the phenolic maturation of the Alvarinho grapes resulted in perfect conditions. In the winery we also did a longer batonnage, resulting in more mouthfeel, body and concentration to the wine. All the bottles are individually handled for the wax application, resulting in a very slow handcraft.”– António Monteiro, Owner Quinta das Arcas.
Alba Rhino Alvarinho har en doft med stor intensitet av aprikos, gula päron, honungsmelon, ananas, kryddiga limetoner, färska örter och mineral. Smaken är mycket frisk med stor fruktkoncentration, krämighet och mineralitet i elegant stil med ett långt avslut.
Ny på den svenska marknaden
Quinta das Arcas är en ny producent på den svenska marknaden men har en lång historik sedan 45 år tillbaka då de grundades av Esteves Monteiro med ett stort kvalitets- och hållbarhetsfokus redan då. Än idag är det ett genuint familjeföretag som drivs av samma värderingar med ägor över 200 hektar och kontroll över totalt 250 hektar. Sedan 1999 driver de även projekt i Alentejo och likaså i Douro sedan 2020. Fernando Machado är näst intill en familjemedlem som chefsvinmakare i 35 år.
Med sin stora hängivelse till kvalitet i samklang med naturen odlar man även olivträd enligt ekologiska metoder vilket resulterar i en egen olivolja. Förutom att det bidrar till den biologiska mångfalden bevaras gamla traditioner i Alentejo-regionen. Druvresterna tas tillvara genom produktionen av druvdestillatet Aguardente och ett destilllat av Vinho Verde-vin blir till en brandy. En rest från förr, när det fanns betade kor, är egengjorda ostar även om mjölken idag köps från granngården.
Även om fokus är att producera kvalitetsvin går det hantverksmässiga och den stora omsorgen för den omgivande miljön igenom som en röd tråd i allt som görs.