Kocken tipsar - Sandra Mastio
Mozzarellasallad med fänkål och lakritsvinägrett komponerat Sandra Mastio med vinmatchning
Mozzarellasallad med fänkål och lakritsvinägrett
1 – 2 pers
15 min
1 färsk buffelmozzarella
1 knippe röd mangold
1 fänkål
1 pkt hallon
1 näve rostade bondbönor
Färska örter som basilika och krasse
Lakritsvinägrette
3 msk olivolja, extra virgin, gärna blommig och fruktig
1 msk balsamvinäger
1 msk vatten
½ tsk ljust lakritspulver
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
Örtolja
Stjälkarna från örterna och fänkålen
1 dl rapsolja
½ tsk salt
Börja med att röra ihop alla ingredienser till vinägretten med en gaffel, till en jämn och krämig dressing.
Mixa örtstjälkar, rapsolja och salt. Här använder vi rapsolja eftersom du aldrig under några omständigheter får mixa olivolja. Den blir besk och hemsk då!
Skär fänkålen i tunna, tunna skivor och lägg ett lager i botten på en tallrik. Lägg även ner en rejäl näve mangold. Ringla över lite örtolja.
Temperera gärna mozzarellan till rumstemperatur, den smakar mest och bäst då. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg den på mangolden. Skeda över örtolja och någon sked av vinägretten.
Strössla över de rostade bondbönorna för härligt krisp, toppa med färska syrliga hallon och avsluta med lite mer av dressingen, lite salt, peppar och massor av färska örter.
Ät salladen med ett gott bröd som du kan låta suga upp alla de goda smakerna som hamnar i tallriken när resten är uppätet!
Vintips till Pizza Bianca:
Luigi di Grasso Piemonte Barbera (2020)
Art nr: 53072
Pris: 99 kr
Alkohol: 13,5 %
Druvor: 100% Barbera
Ursprung: Piemonte, Italien
Smak & doft: En nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, röda frukter, örtkryddor och en fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.
Passar till: Utmärkt till lätta och medelkraftiga rätter av fågel, fläsk, kalv eller lamm. Även pasta och en risotto passar som handen i handsken. Eftersom Barbera har en hög syra bör man möta det i maten genom syrlighet, sälta eller feta komponenter. Vinet är även ypperlig till ost och charkuterier.
Serveras kring 16-18°C
Läs mer om vinet HÄR: https://mygatemagazine.se/luigi-di-grasso-med-sja%cc%88l-och-hja%cc%88rta-i-piemonte-x-mastios-pizzadeg-och-recept-pa-pizza-bianca/
Luigi di Grasso Piemonte Barbera
Anora Fänkål festmat förrätt kocken tipsar Lakrisvinägrett Luigi di Grasso Piemonte Barbera middagstipset mozarella Mozarellasallad mygatemagazine recept rött vin Sandra Mastio vin