Mjuk lingonpepparkaka med getostglasyr

Ingredienser

12 bitar

Rårörda lingon:

2 dl frysta lingon

½ dl strösocker

Lingonpepparkaka:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

1 ½ dl gräddfil

3 ½ dl Kungsörnen Kakmjöl med bakpulver eller 3 ½ dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete + 2 tsk bakpulver

1 ½ tsk kanel, mald

1 ½ tsk ingefära, mald

1 ½ tsk kryddnejlikor, malda

Getostglasyr:

50 g vit choklad

50 g getost

50 g smetana eller crème fraiche

3 ½ dl florsocker

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Rårörda lingon: Rör ihop lingon och strösocker.

2. Lingonpepparkaka: Sätt ugnen på 175 °C, varmluftsugn (195 °C vanlig ugn). Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör i det smälta smöret och gräddfilen i äggblandningen.

3. Rör ihop Self Rising vetemjöl, kanel, ingefära och kryddnejlikor i en separat skål. Sikta mjölblandningen över äggsmeten och rör till en jämn smet. Rör ner de rårörda lingonen.

4. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten  i formen. Grädda kakan i cirka 25 minuter. Testa med sticka, stickan ska vara torr. Låt kakan vara kvar i formen efter gräddning i 15 minuter, stjälp sedan upp. Låt svalna helt.

5. Getostglasyr: Smält ihop vit choklad, getost och smetana i en kastrull på svag värme. Låt svalna. Vispa ner florsocker. Ringla glasyren över kakan när den svalnat helt. Servera eller förvara kakan i kyl.

En mjuk pepparkaka med del lätta och fruktiga syrligheten från rårörda lingon, toppad med getost- och vit choklad-glasyr.

Ingredienser

12 bitar

Rårörda lingon:

2 dl frysta lingon

½ dl strösocker

Lingonpepparkaka:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

1 ½ dl gräddfil

3 ½ dl Kungsörnen Kakmjöl med bakpulver eller 3 ½ dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete + 2 tsk bakpulver

1 ½ tsk kanel, mald

1 ½ tsk ingefära, mald

1 ½ tsk kryddnejlikor, malda

Getostglasyr:

50 g vit choklad

50 g getost

50 g smetana eller crème fraiche

3 ½ dl florsocker

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Rårörda lingon: Rör ihop lingon och strösocker.

2. Lingonpepparkaka: Sätt ugnen på 175 °C, varmluftsugn (195 °C vanlig ugn). Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör i det smälta smöret och gräddfilen i äggblandningen.

3. Rör ihop Self Rising vetemjöl, kanel, ingefära och kryddnejlikor i en separat skål. Sikta mjölblandningen över äggsmeten och rör till en jämn smet. Rör ner de rårörda lingonen.

4. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten  i formen. Grädda kakan i cirka 25 minuter. Testa med sticka, stickan ska vara torr. Låt kakan vara kvar i formen efter gräddning i 15 minuter, stjälp sedan upp. Låt svalna helt.

5. Getostglasyr: Smält ihop vit choklad, getost och smetana i en kastrull på svag värme. Låt svalna. Vispa ner florsocker. Ringla glasyren över kakan när den svalnat helt. Servera eller förvara kakan i kyl.