Midsommarmat!
MATJESSILLTÅRTA AV ETT RECEPT
Äntligen är det dags för midsommarmat! Bjud dina gäster på en matjessilltårta, passar perfekt till buffén.
Ingredienser:
BOTTEN
400 g kavring
150 g smör
FYLLNING
3 gelatinblad
3 dl créme fraîche eller Smetana
2 dl naturell kvarg
2 hårdkokta ägg
100g kokt färskpotatis
200 g Matjessill
Gräslök
Dill
Salt & Peppar
GARNERING
Rödlök
Löjrom / Stenbitsrom
Dill
Gräslök
Smetana
Gör så här:
Koka potatis, ägg och låt svalna.
Smält smör och mixa tillsammans med kavring tills det blir smulor. Platta ut allt i en springform och se till att det är ordentligt packat.
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten tills de är mjuka.
Hacka matjessill, potatis, ägg och örter och blanda med det mesta av créme fraîche och kvarg och smaka av med salt & peppar. Spara ca 3 msk créme fraîche som du värmer upp och blandar med de blötlagda gelatinbladet som du lyft och kramat ut från vattenbadet tills de lösts upp helt och hållet.
Blanda samman hela röran och se till att blanda ordentligt så att gelatinet fördelas jämnt i mixen. Häll sedan över allt på din kavringsbotten och låt stå i kylskåpet över natten eller tills gelatinet stelnat helt.
Garnera med ovanstående ingredienser eller vad du tycker passar bra. Och VIPS så har du inte bara en otroligt god rätt utan kanske även midsommarbordets vackraste?