Matcha mat och vin
Matcha rätt vin till sommarens grill – Jens Dolk tipsar!
Vin och härliga grillkvällar!
Rosé är en självklar klassiker i dessa sommartider, men mustiga röda viner och fruktiga vita viner passar också i glaset beroende på vad som tillagas på grillen. Vinexperten och krögaren Jens Dolk bjuder här på några av sina bästa tips inför sommarens grillkalas.
Vintips till grillklassikerJens Dolk, som är ambassadör för Riedel och Pulltex, tar sig gärna en öl medan han grillar.
– Till maten skall det dock vara vin. Jag har alltid älskat rosé, långt innan det ansågs “okej” att dricka det, och det är ett perfekt grillvin! Gärna klassiska sorter från rosévinets vagga i södra Frankrike, berättar Jens. Här följer några av Jens favoriter som passar perfekt till sommarens grillklassiker: Grillad fläskfilé med bearnaisesås – Till denna rätt är det mesta gott! Jag dricker gärna en Pinot Noir från någon av Nya Världen-länderna, exempelvis USA eller Nya Zeeland. Rödvin med en frisk syrlighet, men som med hjälp av den feta såsen kommer att upplevas rundare och mjukare.
Halloumiburgare med chilidressing och sötpotatis pommes frites – Rosè – alla gånger rosé! Perfekt ihop med det heta från chilidressingen och det lite söta från sötpotatisen. Gärna en från Frankrike och allra helst från rosévinets vagga, Côtes de Provence. Ljus i färgen och krispig och fräsch i smaken.
– Den feta hollandaisesåsen gör att vinet gärna får ha hög syrlighet, samtidigt gör den grillade laxen att vinet gärna få ha smakrikedom. Receptet stavas fatlagrad chardonnay. Kan komma från Bourgogne men även andra länder och regioner funkar fint. Se dock till att vinet inte är av den gamla chardonnay-skolan, där rostad fatkaraktär var det primära, utan av den mer moderna sorten där man prioriterar grönäpplig friskhet. |
Matcha druvan med glasetGlöm inte att matcha vinet med rätt kupa för att få fram det bästa ur vinet. Rätt form på kupan plockar fram vinets smaker och dofter och ger en ultimat upplevelse.
Pinot Noir avnjuter du bäst ur en kupa som är vid nertill och relativt smal upptill vilket gör att den härliga syran och frukten lyfts fram i både doft och smak. En rosé från Côtes de Provence passar perfekt i en kupa som är hög och lätt avsmalnande. Formen förstärker vinets fräscha krispighet. En fatlagrad chardonnay upplevs till perfektion i en lägre kupa med vid öppning, som lyfter vinets smak och doftaromer. |
Tänk på tempen– Vinkylare är extra viktigt på sommaren när flaskor står framme i solen. Det är lätt att tänka på de vita vinerna och roséerna men faktum är att det främst är rött vin som måste kylas ner på sommaren. Allt rött vin som serveras över 20 grader smakar jolmigt och lite kokt. Istället för färska blåbär smakar det blåbärsmarmelad, säger Jens.
När det kommer till dryckens temperatur är han tämligen liberal. – Allt som har med smak att göra är ju som bekant som Korea, delat. Vissa gillar sin rosé kall, andra bara sval. Men frågar ni mig ska rosé vara riktigt kallt. Och då gäller det att ha tillbehör som kan kyla ner det. Ut och tänd grillen, kyl vinet och se till att njuta av sommarens smaker. För sommaren är som bekant kort, så det gäller att ta tillvara på de grilltillfällen som ges! |