Louise Johanssons goda recept med brynt smör
LOUISES PEPPARKAKOR
Doften av nygräddade pepparkakor – finns det något som ger mer julkänsla? Testa Mästerkocken Louise Johanssons goda recept med brynt smör.
Det finns många olika recept på pepparkakor. Louise Johansson tillsätter brynt smör i sin pepparkaksdeg, för att få en mer nötaktig och kolaliknande smak. Hon spritsar även kakorna med en fast kristyr som blir ”isliknande” vacker på pepparkakorna.
INGREDIENSER
Pepparkaksdeg
1 msk hel kryddnejlika
1 msk kardemummakärnor
1 1/2 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
200 g smör
2,5 dl strösocker
2 dl mörk sirap
1 1/2 dl vispgrädde
9 dl vetemjöl (varav 1 dl till utbakning)
2 tsk bikarbonat
Kristyr
1 äggvita, rumstempererad
5 dl florsocker
1 tsk citronsaft
GÖR SÅ HÄR
Stöt eller mal kryddnejlika och kardemumma, antingen med en mortel eller en pepparkvarn. Blanda med kanel och ingefära.
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Dra av från värmen. Rör i kryddorna, socker och sirap. Sjud på svag värme i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt grädde och rör till en slät smet. Häll upp i en bunke eller i en hushållsmaskin. Låt svalna ca 30 minuter.
Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner i sirapssmeten och arbeta ihop till en deg, antingen för hand eller med maskin. Den ska vara ganska lös i konsistensen. Plasta och låt vila ett dygn i kylskåp.
Sätt ugnen på 175 grader, varmluftseffekt. Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Tryck ut pepparkakor med formar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, ca 6–8 minuter.
Kristyr
Vispa äggvitan till ett lätt skum och sikta i lite florsocker i taget. Tillsätt citronsaft och rör till en fast och ”spritsbar” konsistens, nästan som mjukglass. Lägg i en spritspåse och spritsa ett vackert mönster på pepparkakorna. Om det blir kristyr över, lägg i en burk med lock och ställ i kylskåpet. Den håller ca 1 vecka.
Tips!
Vill du få en ännu ”kryddigare” smak på dina pepparkakor? Dra några varv med kryddkvarnen – som är fylld med kardemumma, nejlika och kanel – över kakorna innan gräddning. Det blir otroligt gott, speciellt tillsammans med ädelost!
Presenteras av: