En lyxigare variant med ångad purjolök, stekt rågbröd och löjrom
POTATISSOPPA MED LÖJROM & STEKT RÅGBRÖD
En soppa värmer gott under kalla höst- och vinterdagar. Potatissoppa är en favorit hos de allra flesta – både mättande och enkel att tillaga. Här är en lite lyxigare variant toppad med ångad purjolök, stekt rågbröd och löjrom.
INGREDIENSER
Potatissoppa (4-6 portioner)
1 msk olivolja
1 kg potatis
1 kg sötpotatis
5 purjolökar (den vita delen)
1 l grönsaksbuljong
1 l vatten
3 vitlöksklyftor
1 citron (saft)
Salt och peppar
Purjolök
Resten av de 5 purjolökarna (den gröna toppen)
25 g smör
Vatten
Salt och peppar
Smörstekt rågbröd
4 skivor rågbröd (utan kant)
Smör
Salt
Topping
Löjrom
Crème fraiche
Dill (alt. annan färsk ört)
GÖR SÅ HÄR
Skala båda potatissorterna och skär i mindre bitar. Skölj purjolöken och skär i ringar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 msk olivolja på medelvärme i en tjockbottnad gryta. Lägg i ingredienserna och sautéra ca 10 min. Häll på vatten, buljong och citronsaft. Höj värmen och låt koka tills potatisen har mjuknat, ca 20 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Smält smöret i en kastrull. När smöret har smält, häll i en skvätt vatten. Tillsätt purjolöken och lägg på ett lock. Låt ångkoka i ca 10 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Dela rågbrödet i trekanter. Smält smöret i en stekpanna och stek rågbrödet på medelvärme i ca 10 min. Vänd på skivorna då och då. Tillsätt salt och svartpeppar efter eget tycke. Låt rågbrödet rinna av på en bit hushållspapper.
Servering
Häll upp soppan i djupa skålar. Lägg lite smörstekt purjolök i mitten av soppan. Bygg på med en skiva stekt rågbröd, en klick crème fraiche och avsluta med lite ett löjrom och örter.
.
INGREDIENSER
Potatissoppa (4-6 portioner)
1 msk olivolja
1 kg potatis
1 kg sötpotatis
5 purjolökar (den vita delen)
1 l grönsaksbuljong
1 l vatten
3 vitlöksklyftor
1 citron (saft)
Salt och peppar
Purjolök
Resten av de 5 purjolökarna (den gröna toppen)
25 g smör
Vatten
Salt och peppar
Smörstekt rågbröd
4 skivor rågbröd (utan kant)
Smör
Salt
Topping
Löjrom
Crème fraiche
Dill (alt. annan färsk ört)
GÖR SÅ HÄR
Skala båda potatissorterna och skär i mindre bitar. Skölj purjolöken och skär i ringar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 msk olivolja på medelvärme i en tjockbottnad gryta. Lägg i ingredienserna och sautéra ca 10 min. Häll på vatten, buljong och citronsaft. Höj värmen och låt koka tills potatisen har mjuknat, ca 20 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Smält smöret i en kastrull. När smöret har smält, häll i en skvätt vatten. Tillsätt purjolöken och lägg på ett lock. Låt ångkoka i ca 10 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Dela rågbrödet i trekanter. Smält smöret i en stekpanna och stek rågbrödet på medelvärme i ca 10 min. Vänd på skivorna då och då. Tillsätt salt och svartpeppar efter eget tycke. Låt rågbrödet rinna av på en bit hushållspapper.
Servering
Häll upp soppan i djupa skålar. Lägg lite smörstekt purjolök i mitten av soppan. Bygg på med en skiva stekt rågbröd, en klick crème fraiche och avsluta med lite ett löjrom och örter.