Lokala maträtter och produkter man inte får missa om man besöker öarna
Lokala smakupplevelser på Balearerna
På Balearerna väntar matupplevelser och lokala varor från både land och hav. Var och en av öarna har sina egna kännetecken, och det baleariska köket kännetecknas av äkthet, kvalitet och tradition. Här finns allt från olivolja med medelhavssmak och prestigefulla viner till smakrika ostar och läckra efterrätter.
Här har vi några av de lokala maträtter och produkter man inte får missa om man besöker öarna.
Traditionsrik fiskrätt på Ibiza
Fiskgrytan bullit de peix är en traditionsrik rätt bland Ibizas fiskare. Rätten lagas på fisk som fångats på grunt vatten och serveras med potatis och ris. Än idag serveras rätten på många restauranger.
https://illesbalears.travel/tourist-resource/en/ibiza/local-product-el-bullit-de-peix
Drottningen av traditionella mallorcanska recept
Mallorcanska mandlar har en skyddad ursprungsbeteckning – en kvalitetsstämpel – och är en vanligt förekommande ingrediens i många av öns traditionella rätter och sötsaker. Mandlarna används bland annat i rätter som rostad mandelsoppa och den klassiska kycklingrätten escaldums. Därmed är det snudd på omöjligt att besöka ön utan att se de mandelträd som pryder landskapet och är ännu vackrare när de blommar tidigt på våren.
https://illesbalears.travel/tourist-resource/en/mallorca/local-product-ametlla-de-mallorca
Den karaktäristiska peix sec-fisken från Formentera
Ensalada payees är en enkel men näringsrik rätt där bland annat fisken peix sec från Formentera står på ingredienslistan. Peix sec är en medelhavsfisk som först torkas i salt och sedan i solen i den friska havsvinden. Ensalada payees är bland öns mest traditionella och karaktäristiska rätter och äts av så väl öbor som turister. Rätten tillagas oftast på kokt potatis, säsongens grönsaker, röd och grön paprika, lök och tomater. Rätten serveras med hårdkokta ägg och torrt bröd, kallat bescuit.
https://illesbalears.travel/tourist-resource/en/formentera/local-product-amanida-pagesa-de-formentera
Salta frestelser
Coca de trampó är en tunn och spröd deg med små skivor av tomat, paprika och lök, inspirerad av den berömda mallorcanska sommarsalladen trampó, som innehåller samma ingredienser. Trots att degen är spröd och inte jäser hålls den ändå luftig av de grönsaker som läggs på. På många sett påminner coca de trampó om en pizza eller focaccia – men påstår man det för lokalbefolkningen blir de snabbt ivriga att försvara sin lokala, mindre kända, version.
https://illesbalears.travel/tourist-resource/en/mallorca/local-product-coca-de-trampo
Menorcas traditionella marmelad
Figat är en sorts hemgjord marmelad med anor från medeltiden. Den lagas på de sista av säsongens fikon mot slutet av sommaren. Marmeladen är perfekt till frukost eller som tillbehör till ost. Marmeladen tillagas genom att fikonen kokas över en liten eld tills de bildar en enda massa. Det bästa stället att smaka marmeladen på är i Ciutadella.
https://illesbalears.travel/tourist-resource/en/menorca/local-product-figat-de-menorca
På grund av situationen i världen kan ens resa till Balearerna omfattas av restriktioner. Balearernas regering gör sitt bästa för att öarna ska vara ett tryggt och säkert semestermål, och därför har de vidtagit flera olika hygien- och säkerhetsåtgärder på alla öar.