Kocken tipsar - Thomas Sjögren
LAMMSTEK MED UGNSBAKADE BETOR OCH GETOSTCRÈME
Lammstek och rotfrukter är en underbar kombination. Spara tid genom laga att hela rätten i ugnen samtidigt – du kan till och med klara dig med en ugnsform.
Till Scanpans roasters finns smarta galler som du kan grilla köttet på, medan rotsakerna tillagas i formen. Servera tillsammans med getostcrème och du har en rätt som garanterat får det att vattnas i munnen!
INGREDIENSER
Betor (4 portioner):
8 st rödbetor
8 st gulbetor
4 små morötter
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Lammstek (4 portioner):
1 lammstek
3 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
Getostcrème:
3 dl crème fraiche
200 g chevréost
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Betor (4 portioner):
Sätt ugnen på 200 grader. Skala betor och morötter. Klyfta betorna och dela morötterna i lika stora delar. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Baka i ugnen ca 40 min, tills betorna mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd.
Lammstek (4 portioner):
Sätt ugnen på 200 grader. Putsa lammsteken. Krydda med salt och svartpeppar och finhackad/pressad vitlök. Bryn steken i en stekpanna med lite smör, 3 min per sida. Ställ in i ugnen och baka tills steken har fått en innertemperatur på 57-58 grader.
Getostcrème:
Mosa osten med en gaffel och blanda sedan med crème fraiche. Smaka av med nymalen svartpeppar.
SÅ BENAR DU UR LAMMSTEK
https://youtu.be/0jVaPKXAgUQ
Testa att köpa en hel lammstek och bena ur den själv! I Globals knivskola visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2016, hur du benar ur en lammstek anatomiskt och får ut fina styckdetaljer från benet så som lammlägg, innanlår, rulle, fransyska, ytterlår och rostbiff.