Recept
KORV MED BÖNOR OCH SENAPSVINÄGRETT
Att göra egen korv är oslagbart gott och roligt när man väl fått in snitsen. Här serveras den med len böncrème, mild fänkål och vinägrett med lite sting.
Ingredienser:
Antal portioner 8
Fänkålskorv:
- 500 g fläskkarré
- 5 m grisfjälster
- 1 fänkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk Arla® Smör-&rapsolja
- 10 svartpepparkorn
- 1 tsk hela fänkålsfrön
- 1 1/2 tsk salt
- rivet skal av 1 citron
- 2 msk vitt vin
Bönkräm:
- 500 g cannellinibönor
- 1 msk salt
- 1 krm torkad mejram
- 100 g Arla® Svenskt Smör
- 1/2 dl Arla Köket® smetana
Inkokt fänkål:
- 2 fänkål
- 1 morot
- 1 gul lök
- 1 1/2 liter vatten
- 1 dl vitt vin
- saften av 1 citron
- 1/2 dl olivolja
- 1 krm torkad timjan
- 5 lagerblad
- 1 tsk salt
Senapsvinägrett:
- 1/2 dl gula senapsfrön
- 1/2 dl ättiksprit 12%
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 1 schalottenlök
- 1/2 dl hackad färsk dill
- 1 krm salt
Friterade bönor:
- 1 1/2 dl kokta cannellinibönor (Från de blötlagda ovan)
- 2 msk torkad Karl Johan
- 1 krm salt
- 250 g Arla® Klarifierat Smör
Snabbsyrad fänkål:
- 1 fänkål
- saften av 1 citron
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
Till servering:
- färsk dill
- färsk körvel
Gör så här:
Fänkålskorv:
Lägg fjälstret i ljummet vatten. Skölj igenom ett par gånger. Skär ner köttet i mindre bitar och lägg i frysen så att ytan på köttet fryser. Skiva fänkålen. Skala och riv vitlöken. Fräs fänkål och vitlök i smör-&rapsolja tills det är gyllenbrunt. Låt svalna. Rosta svartpepparkorn och fänkålsfrön i en torr, varm stekpanna. Blanda köttet med fänkål, kryddor, salt och citronskal. Se till att allt är kallt. Mal köttet i en köttkvarn på grövsta skivan, sedan en gång till med en finare skiva. Blanda ihop färsen med vinet till en jämn smet. Håll kallt. Montera korvhornet på köttkvarnen och trä på fjälstret. Knyt en knut i änden. Fyll med smeten och snurra till ca 7 cm långa korvar. Låt korvarna vila minst 2 tim i kyl innan de tillagas.
Bönkräm:
Blötlägg bönorna över natten. Koka i rikligt med vatten, salt och mejram tills de mjuknat. Häll av men spara kokvattnet. Lägg undan 1½ dl bönor till de friterade bönorna. Mixa resten till en slät kräm med smör, smetana och lite av kokvattnet.
Inkokt fänkål:
Skölj och dela fänkålen i kvartar, lägg åt sidan. Skala och skär morot och lök i mindre bitar. Koka upp vatten med alla ingredienser. Lägg i fänkålen och sjud ca 5 min. Låt svalna i lagen.
Senapsvinägrett:
Koka senapsfröna 3 gånger, byt vatten mellan gångerna. Koka upp ättika, socker , vatten och tillsätt senapsfröna. Koka ner tills hälften av lagen återstår och låt svalna. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda ihop senapslagen med dill och schalottenlök. Salta.
Friterade bönor:
Mixa svampen med salt. Värm smöret till ca 140° och fritera bönorna ca 5 min. Lägg bönorna på hushållspapper och låt rinna av. Salta med svampsaltet.
Snabbsyrad fänkål:
Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Massera in citron, olja och salt. Låt stå kallt.
Vid servering:
Stek korven försiktigt på medelvärme i olja. Värm bönkrämen och lägg på tallrikar. Häll av lagen från den inkokta fänkålen från lagen . Lägg på korv och fänkål. Strö över friterade bönor och den snabbsyrade fänkålen. Ringla över senapsvinägretten. Toppa med dill och körvel.