Kocken tipsar - Nils Molinder
Klassisk skagenröra och Anjovismarinerad sejrygg med brynt smör och gubbröra av Nils Molinder
Stjärnkocken Nils Molinder delar med sig av två recept som matchar perfekta till Snälleröds ekologiska snapsar. Midsommar är Sveriges sommarfest och det är då sommaren börjar på riktigt. I samband med en av snaps-säsongens absoluta peakar har Snälleröds re-lanserat sommarens roligaste blandpaket med småflaskor av ekologiska snapsar i ny design.
Olika smaker kräver olika snapsar och Snälleröds har med nyfikenhet till de traditionella svenska smakerna tagit fram sina ekologiska snapsar. Nils Molinder, en av Sveriges mest framstående kockar som driver ett flertal berömda restauranger runt om i Stockholm, älskar att kombinera snaps till mat och tipsar om två recept perfekta att servera till snapsen.
Nils Molinder tipsar – hur du kombinerar Snälleröds ekologiska snapsar till sommarmaten.
Klassisk skagenröra
800 gr räkor frysta stora
3 dl majonnäs
2 msk chilisås röd Heintz
2–3 droppar tabasco
1 kn dill finskuren
Peppar
Gör så här
- Skala räkorna noga.
- Blanda majonnäs, chilisås och Tabasco till en sås, smaka av med lite peppar.
- Lägg de skalade räkorna i en bunke och tillsätt skagenmojs i räkorna till önskad konsistens. Ha i rikligt med hackad dill.
- Ett tips är att ha i lite färskriven pepparrot innan servering på smörstekt bröd och toppad med en rejäl klick löjrom.
Anjovismarinerad sejrygg med brynt smör och gubbröra
600–700 gr sejrygg
100 gr smör
4 hårdkokta ägg, gärna krämiga.
125 gr anjovis med spad
2 msk rödlök finhackad
2 msk gräslök hackad
2 dl majonnäs
1 msk kapris grovt hackad
1 msk cremé fraiche
Salt och peppar
Gör så här
Sila av anjovisens spad över sejryggen i en plastpåse och låt stå över natten.
Gubbröra
- Hacka äggen och blanda med hackad anjovisfilé.
- Vänd ner majonnäs och cremé fraiche samt lök, kapris och gräslök. Spar lite av den finhackade gräslöken till garnering.
Koka upp saltat vatten på spisen.
- När vattnet kokar sänk ner sejryggen och låt sjuda ca 7-8 min.
- Bryn smöret i het gjutjärnspanna och vispa hela tiden i pannan med en visp så inte smöret fastnar och bränner. När smöret får en brun färs, obs inte svart och doftar nötaktigt, servera direkt.
- Lägg fisken på tallriken, en rejäl klick gubbröra och en skopa brynt smör. Fantastiskt!
Recept och tillhörande bilder är tagna ur boken Fisk av Nils Molinder.
Snälleröds ekologiska snapsar finns hos Systembolaget.