Karl Fredriks krämiga kantarellpasta med ugnsrostad vitlök med vinmatchning

Foto: Karl-Emil Danielsson

Recept passande till vinet Karl Fredrik Rioja Crianza 2018

Antal personer: 4

Du behöver:
500 g kantareller
3 dl grädde
Smör till stekning
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
4 st vitlöksklyftor
500 g färsk pasta, gärna hemgjord
Valfri lagrad ost (parmesan, västerbotten- eller prästost)
Ruccolasallad
1/2 citron


Du gör såhär:


Smörstek de rensade kantarellerna och smaka av med salt och peppar.
Skala vitlöksklyftorna. Lägg dessa i en liten ugnssäker form med olja i botten. Ugnsrosta i
övre delen av ugnen i 225 grader i ca 10 min. Vitlöken skall få en lätt gyllenbrun ton. Låt
vitlökarna svalna något. Skär upp vitlökarna och lägg dessa i grädden. Tillsätt citronsaft efter
tycke och smak. Värm upp gräddblandningen.
Koka upp vatten och lägg i den färska pastan. Viktigt att pastan inte överkokas. Häll av
pastavattnet men behåll någon deciliter av kokvattnet, som du blandar ner i
gräddblandningen.


Nu är det dags att montera rätten. Häll i de smörstekta kantarellerna i pastan och rör
försiktigt runt så att smakerna blandas. Till sist, häll över den varma gräddblandningen över
pastan. Rör runt ytterligare några varv.
Servera gärna pastarätten i en vacker djup tallrik. Toppa med färsk ruccolasallad och riven
vällagrad ost. Avnjut tillsammans med Karl Fredrik Rioja Crianza 2018.

Läs mer om vinet HÄR

Foto: Filip Gustafsson