Christin Kashou - Årets vinnare av Sveriges mästerkock 2021
KALLA NUDLAR MED KYCKLING OCH JORDNÖTTER AV Christin Kashou
Kalla nudlar med kyckling och jordnötter är en otroligt enkel och smarrig nudelrätt som går snabbt att svänga ihop. Det jag tycker är extra gott i denna rätt är att nudlarna serveras kalla, eftersom konsistensen i nudlarna blir annorlunda än när de serveras varma. Denna goding passar utmärkt såväl en varm sommardag på stranden som till matlåda på jobbet.
4 portioner
30 minuter
KYCKLING
2 vitlöksklyftor
4 cm ingefära
4 liter vatten
3 kycklingbröstfiléer
1 salladslök
1 tsk salt
GRÖNSAKER
½ gurka
1 morot
1 salladslök
4 dl böngroddar
SÅS
4 tsk finhackad vitlök
4 tsk finhackad ingefära
4 tsk chiliolja (se sidan 58)
eller 2 tsk chiliflakes
och 2 tsk gochujang
4 tsk sesamfrön
2 krm mald svartpeppar
4 tsk sesamolja
1 dl japansk soja
4 tsk risvinäger
4 tsk hoisinsås
½ dl kycklingfond
1 krm salt
½ dl rapsolja
2 dl jordnötter
TILL SERVERING
Sobanudlar
GÖR SÅ HÄR
Krossa vitlöken och skiva ingefäran. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i
kyckling, salladslök, krossad vitlök, skivad ingefära och salt. Koka i 15 minuter
på hög värme. Lyft upp kycklingen och låt den svalna.
SÅS
Blanda samtliga ingredienser i en skål, förutom rapsolja och jordnötter. Hetta
upp rapsoljan i en kastrull och häll över ingredienserna i skålen. Hacka jordnötterna
grovt och blanda ner i såsen.
GRÖNSAKER
Skär gurka och morot i stavar och skiva salladslöken tunt. Doppa böngroddarna
i kokande vatten i 1 minut och därefter morötterna i 1 minut.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och lägg dem sedan
i kallt vatten för att svalna. Dra isär kycklingen i tunna strimlor.
SERVERING
Lägg böngroddarna i botten av en djup skål, fyll sedan på med resterande
komponenter och avsluta med såsen på toppen. Blanda samman allt innan du äter.
Christin Kashou blev vinnare av Mästerkock 2021 och är just nu aktuell med nya kokboken Mina asiatiska favoritrecept.
”Med den här kokboken vill jag förmedla min kärlek till det ostasiatiska köket, och jag hoppas kunna inspirera fler att öppna upp sina sinnen för dess enastående råvaror och recept.”
Utforska Ostasiens unika råvaror och smaker med Christin Kashou, vinnare av Sveriges mästerkock år 2021. Här bjuder hon på 40 av sina favoriträtter från Kina, Japan och Korea, rika på kryddor, hetta och umami. Bygg din ramen från grunden med egen buljong och nudlar, vik och ånga dumplingar som sprakar i munnen! Låt krispigt friterad tempura och små sidorätter förhöja din vardagsmiddag eller bjud dina gäster på en generös buffé från en smakrik del av världen.
Christin Kashou