Årets Kock 2017
Johan Backeus, AVEQIA Stockholm är Årets Kock 2017
Idag avgjordes det – Johan Backeus är Årets Kock 2017 och därmed svensk mästare i professionell matlagning.
Johan Backeus var den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna i finalen idag, att på fem timmar tillaga de två tävlingsuppgifterna. Tävlingsrätt 1 bestod av fem vegetariska smårätter (lakto-ovo). Huvudråvaran i tävlingsrätt 2 var fasan från Friskens Vilt i Vittskövle, möjliggjord i samarbete med Bondens Skafferi AB och Menigo.
Vid prisceremonin på Malmö Arena idag fick Johan Backeus ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Hanna Halpern, VD Årets Kock, och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.
Johan Backeus är idag verksam på Aveqia, Stockholm.
Juryns motivering lyder
Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.
Mejerimedaljen i silver gick till Sebastian Thureson och i brons till Magnus Persson.