Kocken tipsar - Tareq Taylor
Gulärtsfalafel med tabbouleh och hummus
Laga Tareq Taylors Gulärtsfalafel med tabbouleh och hummus. Om du inte kan eller vill hacka vitlök, persilja och chili superfint till hummusen, kan du i stället använda en mortel. Hummusen ska vara helt slät utan bitar. Hacka även bladpersiljans stjälkar till tabboulehn, det sitter väldigt mycket smak i stjälken! Köp gärna mynta i asiatiska butiker, där den säljs i stora knippen till skillnad från de ofta taniga krukorna i vanliga matbutiker.
Gulärtsfalafel med tabbouleh och hummus
4 portioner
Falafel
250 g torkade gula ärtor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 grön chili (spansk peppar)
2 dl hackad färsk bladpersilja
2 tsk malen spiskummin
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
5 dl frityrolja
Hummus
1 förpackning kokta kikärtor, ca 400 g
1 dl tahini
1 stor vitlöksklyfta, mycket fint hackad
1 msk mycket fint hackad bladpersilja
½–1 grön chili (spansk peppar), mycket
fint hackad
1 citron, färskpressad juice
1 1/2–2 tsk salt
Blötlägg de gula ärtorna i rikligt med vatten
över natten. Häll sedan av blötläggningsvattnet
och låt ärtorna rinna av.
Skala och hacka lök och vitlöksklyftor grovt.
Skär chilin i bitar. Mixa ärtorna med lök,
vitlök, chili, persilja, spiskummin och salt
till en slät, fuktig smet som går att forma
till bollar. Om smeten är för torr, tillsätt lite
vatten och mixa igen. Låt smeten stå i cirka
30 minuter och tillsätt sedan bikarbonat
och bakpulver.
Häll av kikärtsspadet och mixa kikärtorna
med tahinin till en tjock hummus. Blanda
ner vitlök, chili, persilja och citronjuice.
Smaka
av med salt.
Mixa tahini, vatten och citronjuice till en ljus
dressing. Smaksätt med salt.
Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten i cirka
5 minuter.
Tärna tomaterna till tabboulehn fint. Skala
och finhacka löken. Skär salladslökarna i
strimlor. Skölj bulgurgrynen, låt rinna av
och lägg i en stor skål. Tillsätt tomater och
citronjuice och låt stå till sig en stund så att
grynen kan suga åt sig av vätskan.
Lägg i lök, salladslök, persilja, mynta,
kanel, krydd- och svartpeppar, olja och
salt. Blanda
försiktigt. Vänd eventuellt ner
granatäppelkärnorna
strax före servering.
Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp frityroljan till 180 grader i en
kastrull. Forma bollar av falafelsmeten (jag
brukar ge falafeln formen av en amerikansk
fotboll med hjälp av två matskedar).
Fritera några i taget i 4–5 minuter tills de är
genomstekta. Ta upp med hålslev och låt
rinna av lätt på hushållspapper.
Servera falafeln genast med tabbouleh,
hummus och tahinisås
Tabbouleh
1 dl fint bulgurvete
1 stor tomat
½ gul lök
2 salladslökar
5 dl hackad färsk bladpersilja
3 dl hackad färsk mynta
2 krm malen kanel
2 krm malen kryddpeppar
1/2 tsk nymalen svartpeppar
2 citroner, färskpressad juice
4–5 msk olivolja
2 tsk flingsalt
ev 1 dl granatäppelkärnor
Tahinisås
1 dl tahini
1 ½ dl vatten
1 citron, färskpressad juice
1 tsk flingsa