Kocken tipsar - Louise Johansson
GNOCCHI MED SALVIA OCH FLÄSKFILÉ AV LOUISE JOHANSSON
Zassenhaus-ambassadören Louise Johansson vann första omgången av Sveriges Mästerkock 2011 och bjuder här på ett gott recept ur sin kokbok 52 Helger. Det är en rätt som brukar gå hem hos både vuxna och barn. Tillaga gärna gnocchin dagen före så sparar du lite tid. Finns varken tid eller lust att göra egna? Köp färdiga av god kvalitet.
INGREDIENSER
Fläskfilé:
600 g fläskfilé, putsad
salt och nymald svartpeppar
1 msk rapsolja + 1 msk smör till stekning
Gnocchi:
600 g potatis av mjölig sort, skalad
3 ägg
1 tsk nymalet salt
2 dl vetemjöl
1 msk rapsolja + 1 msk smör till stekning
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk hackad röd chili
½ dl plockade salviablad (spara lite till garnering)
1 rödlök, strimlad
½ citron, rivet skal och pressad saft
salt och nymald svartpeppar
blandade salladsblad till servering
2 msk finhackad gräslök
2 dl crème fraiche till servering
GÖR SÅ HÄR
Skär potatisen till gnocchin i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, pressa ner potatisen i en bunke och låt svalna. Tillsätt ägg och salt och rör till en jämn smet. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg. Dela degen i fyra bitar och rulla till centimetertjocka längder på ett mjölat bakbord. Skär längderna i bitar om 3 centimeter och tryck till dem lätt med en gaffel så att de blir räfflade. Lägg bitarna på en mjölad plåt.
Koka gnocchin i lättsaltat vatten i omgångar. En gnocchi är klar när den flyter upp till ytan. Lyft upp dem med hålslev, kyl i kallt vatten och låt rinna av väl.
Värm ugnen till 125 grader, varmluftseffekt.
Badda in fläskfilén med nymald salt och peppar och stek den runt om i olja och smör. Lägg över i en ugnssäker form och baka med termometer tills innertemperaturen är 69 grader. Ta ut och låt vila i minst 5 minuter.
Stek gnocchin gyllene i olja och smör i cirka 3 minuter. Tillsätt vitlök och chili när 1 minut kvarstår. Rör ner salvia och rödlök och vänd runt. Smaksätt med citronsaft, citronskal, salt och peppar.
Lägg upp gnocchin på ett serveringsfat. Skär fläskfilén i bitar om 3 centimeter och lägg ovanpå gnocchin. Garnera med salladsblad, salvia och finhackad gräslök. Servera med crème fraiche i en skål vid sidan av.