VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Från tobaksodling till ekologisk hållbar vinodling
Familjen Castellani i Toscana köpte Tenuta di Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes. På gamla tobakslotter påbörjades ekologisk vinodling. Vingårdarna ligger i ett av Chiantis mest omtalade områden mellan San Gimignano och Bolgheri. Man har låtit bygga om en gammal tobaksfabrik till vineri. Omsorgsfullt restaurerad och förvandlad till en modern vinifieringsanläggning. Därav namnet på vingårdens Chianti Superiore; ”Tabaccaia”
Projektet fortsätter med renovering av övriga området. Det kommer bland annat att inrymma en olivoljekvarn, ett besökscenter och en matlagnings- och hantverksskola. Samtidigt har familjen bestämt sig för att släppa de första vinerna på marknaden. En vit och en röd Toscana IGT samt en Chianti Superiore DOCG.
- Med förvärvet av Tenuta di Montefoscoli så befäster familjen Castellani positionen som en av de främsta vinkulturbärarna och nydanarna i Toscana. Det är snyggt, modernt och riktigt gott att dricka utan att tappa sitt toskanska arv, säger Patrik Mannheimer, Wine Director på Nigab.
Tenuta di Montefoscoli Fontemaggiore Toscana Bianco 2021
Artikelnummer: 59118
Pris: 139 kronor
Alkoholhalt: 13%
Tillgängligt på Systembolaget i beställningssortimentet
Tenuta di Montefoscoli Santandrea Toscana Rosso 2020
Artikelnummer: 59110
Pris: 139 kronor
Alkoholhalt: 13,5%
Tillgängligt på Systembolaget i beställningssortimentet
Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia Chianti Superiore DOCG 2020
Artikelnummer: 59119
Pris: 159 kronor
Alkoholhalt: 13%
Tillgängligt på Systembolaget i beställningssortimentet
Kort om Castellani
Alfredo Castellani grundade sitt företag 1903, men redan då var vinodlingen mycket gammal i familjen. I generationer hade man odlat vin för husbehov och för att sälja i liten skala till släkt och vänner. Alfredo Castellani blev tidigt känd för att göra utsökt vin och han övertalades att börja tillverka vin i större omfattning. Castellanis viner växte i popularitet och spreds snart över hela Toscana. Idag räknas familjen som en av de främsta producenterna i Italien och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål
En stor del av produktionen är ekologisk. Man tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla hållbarhet och bevara äldre druvsorter.