Kocken tipsar - Micke Gustafsson
Fireball laddar upp för Super Bowl Sunday med recept från svenska matkreatörer
I USA laddar man nu för Super Bowl Sunday då finalmatchen i NFL sänds med närmare 100 miljoner amerikaner bänkade framför TV:n. Tillsammans med Fireball har matkreatörerna Micke Gustafsson, Dagge Waldenström och Lasse Kartby tagit fram recept som inspirerats av rätter som äts i USA under sändningen.
Den andra söndagen i februari spelas finalen i National Football League som årligen är det mest sedda TV-programmet i hela USA. Matchen och festligheterna kring finalen kallas Super Bowl Sunday och kan närmast betraktas som en högtid i USA. Förutom amerikansk fotboll är maten som serveras under sändningen det mest centrala för evenemanget. Typiska rätter är kycklingvingar, chiligryta, pizza och revbensspjäll samt olika dippsåser.
Inför årets final har matkreatörerna Dagge Waldenström, Lasse Kartby och Micke Gustafsson tillsammans med Fireball tagit fram varsitt recept inspirerade av Super Bowl Sunday. Exempelvis bjuder Micke Gustafsson på Fireballglazerade kycklingvingar med coleslaw och blue cheese dip.
– Den kryddiga kanelsmaken tillsammans med hetta från ingefära gör Fireball till en perfekt smaksättare i amerikansk matlagning, säger Marcus Pedersen, Senior Brand Manager på Anora. Genom att tillsätta Fireball får rätterna både en het kick samt en behaglig sötma som lyfter hela rätten.
Den kanelkryddade whiskylikören Fireball skapades på 80-talet och har sedan dess blivit en populär shot och drinkingrediens i hela världen. I ett samarbete mellan Fireball och svenska matkreatörer tar nu drycken plats som smaksättare i matlagning och bakning inspirerad av USA.
Micke Gustafssons recept på Fireballglazerade wings med coleslaw och blue cheese dip
För 2 personer
1 kg kycklingvingar
Rub
1 msk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 msk timjan
1 msk chilipulver
1 msk senapspulver
1 msk oregano
Smaka av med salt
Fireballglaze
5 klyftor vitlök
½ dl olivolja
4 msk tomatpuré
2 dl Fireball
1 dl chilisås
1 dl ketchup
1 msk sambal oelek
1 msk kalvfond koncentrat
2 msk rökt paprikapulver
½ dl farinsocker
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Blue cheese dip
150 g blåmögelost
100 g crème fraiche
Coleslaw
½ kg vitkål
2 stora morötter
1 ½ dl majonnäs
1 ½ dl crème fraiche
1 msk spiskummin
1-2 tsk sriracha
Salt
Nymald svartpeppar
Till servering
Saltgurka
Gör så här:
Torka av kycklingvingarna med hushållspapper så de är helt torra. Massera in kryddruben över kycklingvingarna så att allt täcks av kryddblandningen. Ställ i kylen några timmar utan övertäckning.
Sätt på ugnen på varmluft 200° (220° för vanlig ugn)
Lägg kycklingvingarna på galler, lägg en vanlig plåt under som fångar upp safterna från vingarna. Ugnsbaka tills innertemperaturen är 70° intill benen. Ta ut vingarna och låt svalna. Pensla på den varma Fireballglazen och kör in i ugnen ytterligare några minuter så glazen stelnar till.
Lägg upp vingarna på ett fat och häll på extra Fireballglaze. Servera med coleslaw, blue cheese dip och saltgurka.
Blue cheese dip
Mosa ihop 100 g blåmögelost med crème fraiche för hand eller i mixer. Lägg i små skålar och smula resten av osten över dippen.
Fireballglaze
Hacka vitlök fint, värm oljan i en kastrull och tillsätt vitlök. Bryn vitlöken tills den är mjuk. Lägg i tomatpuré och låt bryna några minuter. Lägg i resterande ingredienser för utom sockret. Koka ihop och lägg sedan i sockret och koka ytterligare 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Coleslaw
Skiva kålen tunt 2-3 mm och riv moroten på rivjärn. I en bunke, blanda majonnäs, crème fraiche, spiskummin och sriracha. Vänd sedan ned kål och morötter. Blanda ordentligt och ställ i kylen vilket kan göras dagen. Smaka av salladen med salt och peppar före servering.