En matresa till Israel lämnar ingen hungrig – bra mattips inför Eurovison 2019
Israel grundades efter andra världskrigets slut. Landet ligger i Mellanöstern och matkulturen är en skön mix av influenser därifrån, samt Nordafrika och Europa. Rätterna kommer regionen, samt de tillresta judar som flyttade för att skapa sin nya nation. Det betyder att du i det unga landet får en skön blandning av mat det är svårt att hitta någon annanstans. Falafel är inte en officiell, nationell maträtt, men många anser det vara så.
I år går Eurovision i Tel Aviv, efter att låten Toy från inhemske artisten Netta vann tävlingen i fjol. Det betyder en hel del tillresta besökare, som får möjlighet att pröva på det exceptionella matutbudet i landet samtidigt som de tar del av en musikfest utan dess like. Att mat har en stor plats i den Israeliska kulturen märks tydligt även i tävlingen, bland annat har en speciell matmarknad öppnat i Eurovision-byn som ligger i den centrala delen av Israels fjärde största stad.
Falafel, Burekas, Hummus och Challah bröd – det är kosher
Den judiska staten Israel bjuder, inte otippat, på en hel del matklassiker som också är kosher. Ordet kosher betyder godkänd och är helt enkelt den mat som är tillåten för rättrogna judar att äta. Det betyder inget fläsk eller skaldjur, samt att kött och mjölkprodukter inte får blandas.
Friterade kikärtsbollar kallas Falafel och är favorit bland vegetarianer världen över
De serveras ofta i ett rykande färskt pitabröd eller traditionellt lavashbröd, grönsaker samt hummus, som är ytterligare en kikärtsrätt väl värd att prova. Om du åker till Tel Aviv för att se John Lundvik vinna – som Betfair gett Eurovision 2019 vinnare odds på 5.9 – hittar du bra friterade bollar hos bland annat HaKosem och Falafel Gabai.
Falafel i pitabröd en inofficiell, nationell maträtt i Israel
Hummus – kikärtsröra med Tahini som passar bra till det mesta
Krämig, nyttig och len. Det finns många recept på en perfekt hummus. Som tillbehör till bröd är kikärtsröran mest känd. Det är ett perfekt komplement till en större maträtt, eller som tilltugg med bröd eller grönsaksstavar. Hummus är en tallrik som ger en hög dos energi. Kikärtor, citronsaft, sesampasta (Tahini), olivolja och vitlök utgör grunden för en god röra, en tallrik som Israeliterna är stolta över. Du hittar Hummus överallt där mat säljs.
Burekas är fylld, friterad smördeg – perfekt dagen efter
En av Tel Avivs med intressanta rätter är Burekas. Smördeg fylld med exmepelvis getost, svamp, spenat, eller potatis. För att hitta de bästa är ett bra tips att ta del av lokala bagerier, som erbjuder rätten i olika format. Exempelvis har Levinsky, Shel lma och Penso välkända varianter av rätten. Det är en favorit efter tunga utekvällar.
Challah-bröd är ett religiöst – men utsökt tilltugg
Det flätade Challah-brödet symboliserar guds manna från skyn, vilket hjälpte judarna överleva sina fyrtio år i efter att deras uttåg ur Egypten. Idag äts det goda brödet, som skapas genom att fläta ihop fyra längder, vid sabbaten och andra högtider.
Andra maträtter att prova om du är på besök i Tel Aviv för Eurovision
Världens största musiktävling lockar besökare från hela globen. Då kan det vara bra att veta att Israel erbjuder ett brett spektrum av maträtter, med något som passar alla. Kycklingschnitzel är en Österrikisk maträtt som togs till Israel av de judar som flyttade dit efter andra världskrigets slut.
Shawarma är marinerat kött – oftast lamm, kalkon eller kyckling – på spett. Det serveras för sig själv, eller i ett pitabröd tillsammans med hummus. Du hittar Shawarma precis överallt, eftersom det är mycket populär gatumat.