Kocken tipsar - Zeina Mourtada
Char kway teow – lättlagade nudlar från Malaysia av Zeina Mourtada
Hos oss har nudlar räddat många stressiga dagars middagsstunder. En nudelrätt går alltid hem hos mina barn, och jag har oftast allt som behövs för att svänga ihop en wok. Denna rätt påminner en aning om pad thai men är betydligt lättare och snabbare att laga. Såsen kan du justera efter smak genom att exempelvis minska mängden sambal oelek eller socker. Char kway teow kan serveras som en hel rätt eller tillsammans med vietnamesiska vårrullar och sweet chilisås.
Char kway teow
Ingredienser:
2 valfria korvar (även vego), gärna
med rökig smak, totalt ca 150 g
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
250 g platta risnudlar eller annan
typ av nudlar
ca 3 msk rapsolja till stekning
2 ägg
150 g skalade räkor
150 g böngroddar
SÅS
½ dl japansk soja
2 msk ketjap manis (söt soja)
ca 2 tsk sambal oelek (justera hetta
efter smak)
2 tsk palmsocker (rör- eller strösocker
går också bra)
½ dl vatten
GÖR SÅ HÄR.
Börja med såsen. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och
ställ åt sidan. . Skär korven i skivor, hacka salladslöken grovt och finhacka
vitlöken.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, men
lite kortare tid för att ha kvar lite tuggmotstånd. Sila av och
skölj med kallt vatten så att nudlarna inte klibbar ihop.
Hetta upp oljan i en wok- eller stekpanna och stek vitlöken
glansig i cirka 1 minut. Rör ner korven och stek tills den får
färg. Skjut vitlök och korv åt sidan i pannan och gör plats för
äggen. Knäck ner äggen direkt i pannan och stek dem under
omrörning tills de har blivit till äggröra. Blanda ägg och korv.
Rör ner nudlar och räkor och stek alltsammans i någon minut.
Vänd ner såsen och fräs i 3–4 minuter. Blanda i salladslök och
böngroddar. Dra bort från värmen och servera direkt.
Receptet är hämtat ur kokboken Veckans Matsedel – Middagsrecept från olika delar av världen.
I denna hennes tredje bok ligger fokus på vardagsmat som funkar. Det betyder relativt korta tillagningstider och praktiska veckomenyer att luta sig mot när tid och fantasi tryter.
Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de största receptsuccéerna från hennes blogg. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet, som thai-köttbullar med jordnötssås, chocken tinga tacos, kubansk köttfärslimpa, venezuelansk ost- och potatissoppa och persisk kycklinggryta.
Det är Zeinas nyfikenhet på mat och passion för matlagning som har gjort hennes recept till favoriter i tusentals kök. Här kommer ett helt gäng till – och alla blir mätta och glada!