Mattias Larsson
Brilliant Savarin med fläderblomspicklade polkabetor, svartvinbärssås och kavringssmulor
Dessert
200 g Brillant Savarin-ost
Fläderblomspicklade polkabetor
100 g polkabetor (går att ersätta
med andra betor)
1 dl konc fläderblomssaft
1 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk anisfrön, krossade
Skala betorna och skiva dem
tunt på mandolin eller med osthyvel.
Koka upp ingredienserna
till lagen. Lägg ner de skivade
betorna och låt svalna.
Svartvinbärssås
50 g svarta vinbär
Svartvinbärssås: Passera
vinbären genom en sil.
Kavringssmulor
2 tunna skivor kavring
Värm ugnen till 120°. Lägg in
kavringsskivorna och ugnsbaka
dem i cirka 1 timme, tills
de är helt genomtorra. Krossa
dem sedan i en mortel.
Gör så här:
Dela osten i fyra bitar och lägg
upp på fyra tallrikar. Häll bort
lagen från betorna och lägg
betorna på tallrikarna. Strö över
kavringssmulorna och lägg på
ett par droppar av svartvinbärssåsen
DRYCKESREKOMMENDATION: Det här är ren och skär kärlek, där blommiga, fruktiga och bäriga toner
från fläder, betor och svarta vinbär ropar efter en fantastisk frukt och bärighet från Bollinger Rosé. Den
lätt syrliga och krämiga nästan smöriga osten är fantastisk till champagnens friska syra.
Mattias Larsson är kock, matinspiratör och författare och har även skrivit boken”Bollinger på menyn – Om konsten att kombinera champagne och mat”. Under kocken tipsar delar Mattias med sig av några fantastiska recept anpassade till champagne.
Fler recept från Mattias https://mygatemagazine.se/mattias-larsson/