Kocken tipsar - Sofia B Olsson
BIFFSALLAD AV Sofia B Olsson
En asiatisk biffsallad signerad Sofia B Olsson på restaurang vRÅ. Rätten kommer från restaurangmenyn och flera av ingredienserna, såsom kålen och gräslöken, kommer från husets takodling. Servera gärna ihop med förrätten Hav & Gurka.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Biffsallad
8 dl sushiris
1 dl sushi-su (sushivinäger)
600 g ryggbiff med kappa
300 g kantareller
1 bunt krondill
1 bunt gräslök
100 g kålskott
100 g tatsoikål
3 dl matolja
100 g smör
Salt och peppar
Taresås
3 dl japansk soja
0,5 dl risvinäger
0,5 dl mirin
4 st vitlöksklyftor
1 dl sake
Kappan och puts från ryggbiffen
GÖR SÅ HÄR
Biffsallad
Putsa ryggbiffen och spara biffkappan och putset till såsen. Salta biffen och låt den gärna ligga några timmar.
Skölj sushiriset och lägg det i en kastrull. Häll upp vatten till ca 1 cm över riset. Lägg på ett lock, koka upp och låt riset puttra på svag värme i ca 30 min. Plocka krondillen och mixa med salt och olja. Sila av. Rensa kantarellerna och stek dem i smör tills de blir gyllenbruna och lite knapriga. Blanda riset med sushi-su och låt stå med lock på.
Grillrök ryggbiffen, det vill säga lägg lite blötlagt hö, enris eller rökspån på grillkolen, och sätt på locket. Den färdiga ryggbiffen ska vara tillagad på utsidan, men rå i mitten. Skär upp köttet i tunna skivor. Grilla kål och gräslök och skär ner i mindre bitar.
Taresås
Sätt ugnen på 250 grader. Rosta kappan och putset från ryggbiffen tills allt får färg och biffkappan smälter, ca 15 min. Lägg över i en kastrull och fyll på med resterande ingredienser. Låt sjuda i ca 1 timme. Smaka av med lite vatten mot slutet.
Servering
Varva kantareller, biff, kål och taresås. Ringla över krondillsolja. Avsluta med krondill och lite mer taresås. Servera med riset.