Årets Svenska Gastronomiska hyllning går till Björn Persson
WHITE GUIDE och Visita – Svensk Besöksnäring, hyllar Björn Persson för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.
Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring
- Björn Persson, Koka, Göteborg
Motivering: För att med stor entusiasm, kunnighet och känsla för ambiance ha skapat västsvenska mattempel som Kock & Vin och Koka samt ett koppel av restauranger med tydligt fokus på gästen, designidén och gastronomin – allt kopplat till stora glädjeämnen i glaset.
Prisutdelningen äger rum måndagen den 7 mars under White Guide Gala på stora scenen på Kungliga Operan i Stockholm.
Om Björn Persson:
Som nyutbildad kock stod han i fiskköket på hotell Gothia för 30 år sedan. Dock lämnade Björn Persson snart grytorna för att läsa hotell- och restaurangadministration. Från den första egna restaurangen i Slöinge i Halland har resan gått via bland annat Thorskogs slott och Kungstorget innan han öppnade Kock & Vin – som trots stjärnglans och superlativer modigt nog stöptes om till konceptet Koka för ett par år sedan: en modern restaurang med fokus på västsvensk gastronomi.
Tillsammans med sin fru Sofie driver Björn Persson i dag ett mindre krogimperium i Göteborg, som förutom Koka består av Spisa, Familjen och Björns bar – samt sommarkrogen Perssons på kajen i Hunnebostrand. Den gemensamma nämnaren är högklassiga råvaror från nära producenter, blandat med kunskap, kreativitet och passion i både kök och matsal. ”När något inte kan bli godare och upplevelsen inte kan bli bättre – då först är jag nöjd”, säger Björn Persson.
Tidigare mottagare av Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning
- 2006: Leif Mannerström, Göteborg
- 2007: Christer Lingström, Stockholm
- 2008: Karin Fransson, Borgholm
- 2009: Fredrik Eriksson, Stockholm
- 2010: Mathias Dahlgren, Stockholm
- 2011: Magnus Ek, Stockholm
- 2012: Melker Andersson & Danyel Couet, Stockholm
- 2013: Thomas Drejing, Dalby
- 2014: Stefano Catenacci, Stockholm
- 2015: Per Bengtsson, Växjö
Om Visitas hyllning till en Långtida Betydelsefull Gastronomiska Gärning
Visitas hyllning till en gastronomisk gärning är en utmärkelse som uppmärksammat och hyllat svenska restaurangpersoner sedan 2006. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.