Festmat
Ansjovisrulle med smörstekt lök
En riktig klassiker som helt enkelt är för god för att glömmas bort. Rullen får en salt-söt smak av ansjovis och smörstekt lök och blir både lite fluffig och krispig i konsistensen. Passar perfekt på en buffé eller som drinktilltugg.
Ingredienser
8 portioner
50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
3 äggulor
3 äggvitor
½ tsk bakpulver
Fyllning
3 stora gula lökar
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1 knippe dill
1 knippe gräslök
3 dl riven, lagrad prästost
Smör till stekning
Så här lagar du receptet
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och mjöl under konstant omrörning med visp. Låt koka någon minut tills smeten tjocknar. Dra av från värmen, tillsätt 2 msk ansjovisspad och låt svalna något. Tillsätt äggulorna i smeten.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt bakpulvret.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smöra pappret.
- Rör ner äggvitorna i smeten pö om pö och rör till en slät smet.
- Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
- Hacka löken och fräs sedan mjuk i en stekpanna med smör. Grovhacka ansjovisen och tillsätt den och resten av ansjovisspadet. Dra av från värmen.
- Finhacka dillen och finskär gräslöken och rör ned i lökfräset.
- Vänd den gräddade bottnen upp och ner på ett stort bakplåtspapper. Fördela ansjovisfyllningen ovanpå. Strö på 2 dl riven ost och rulla ihop rullen från långsidan. Så här långt kan du förbereda.
- Strö på 1 dl riven ost och gratinera rullen i 250°C i 8-10 minuter.
- Låt ansjovisrullen svalna och skär sedan upp i fina skivor.