Laga Karl Fredriks lövbiff med tillbehör
Marinerad lövbiff med ugnsrostad potatis, champinjonsås och örtsmör på Karl Fredriks vis med vinmatchning
Du behöver:
800 g lövbiff (gärna något tjockare skivor)
Karl Fredrik Rioja Crianza 2018
Olivolja
Smör
Salt
Peppar
800 g delikatesspotatis
5 st vitlöksklyftor
Olivolja
Smör
Färsk rosmarin
Salt
Peppar
250 g champinjoner
5 dl grädde
Smör
Olivolja
Salt
Peppar
150 g smör
Torkad oregano (gärna större blad)
De fina topparna av färsk rosmarin
1 st vitlöksklyfta
Flingsalt
15-20 st cocktail- eller plommontomater
1/2 rödlök
1 msk balsamico
4 msk vitvinsvinäger
Du gör såhär:
Örtsmör på Karl Fredriks vis
Låt smöret mjukna. Smula sönder den torkade oreganon och klipp ner de späda topparna på
rosmarinen. Blanda ner kryddorna och vitlöken i smöret. Blanda väl för hand.
Lägg upp smöret i en liten kopp – varför inte välja en loppiskopp eller en petit skål?
Ställ in i kylen för att stelna. Innan servering dekorera med en liten rosmarinkvist.
Marinerad lövbiff
Lägg lövbiffens skivor i en skål och häll Karl Fredrik Rioja Crianza 2018 över så skivorna täcks
av vinet. Låt ligga i marinaden i 30 minuter.
När potatisen, såsen och tillbehören är klara och bordet är dukat, då är det dags att steka lövbiffen.
Stek i smör blandat med olja. Salta och peppra under stekningen. När köttet har fått fin färg så är middagen klar för servering.
Ugnsrostad potatis
Dela delikatesspotatisarna på mitten och lägg i en ugnssäker form. Klicka smör och ringla olja
över potatisarna. Skala och krossa vitlöksklyftorna och lägg i formen. Dra av de nedre
rosmarinbarren från ett par rosmarinkvistar och strö över. Lägg även i kvistarna och gärna i
kontakt med smöret och oljan så att det ger smak. Ugnsrosta mitt i ugnen i 225 grader tills
de är gyllenbruna, krispiga och mjuka i mitten. Tid beror på ugn.
Fransk sidosallad
Skala rödlöken och skiva i mindre bitar. Dela cocktail- eller plommontomaterna i fyra delar.
Lägg tomatklyftorna i en skål. Tillsätt vinäger och balsamico och blanda.
Champinjonsås
Dela och skiva champinjonerna. Stek i smör och lite olja. Salta och peppra. Värm upp
grädden i en kastrull. Lägg ner svampen i grädden. Låt puttra en stund så grädden reduceras
något.
Servera allt detta härliga tillsammans med säsongens grönsallad. Njut
Matcha tillsammans med Karl Fredrik Rioja Crianza 2018.
Läs mer om vinet HÄR