Kocken tipsar - Tareq Taylor
Grön sparris med varmrökt laxkräm komponerat Tareq Taylor med vinmatchning
4 Portioner
Ingredienser:
8-12 st sparrispotatis eller delikatesspotatis
3 st schalottenlök
2-3 msk kallpressad rapsolja
3 tsk äppelcidervinäger
3 st ägg
ca 100 g varmrökt lax
2 msk äppelcidervinäger
2 ½ dl solrosolja
salt
ca 20 st grön sparris
½ dl hasselnötter
gräslök
Till garnering:
1 msk stenbitsrom
färsk dill
smörgåskrasse
Gör så här:
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fräs löken hastigt i rapsolja och tillsätt vinäger. Låt vinägern
hastigt koka i någon minut. Ta sedan av spisen och låt svalna.Koka äggen i exakt 3 minuter och spola sedan äggen under kallt vatten. Knäck äggen i en bunke.
Var noga med att även få med vitan.Bryt ner lite av den varmrökta laxen (ca 100 g) i bunken och tillsätt även äppelcidervinäger och lite
salt. Mixa slätt med en stavmixer och tillsätt sedan solrosoljan i en jämn stråle medan du mixar.
Krämen skall bli tjock och krämig.Skär bort den nedersta delen av sparrisen och stek hastigt tillsammans med den kokta potatisen i
lite rapsolja och salt. Tillsätt hasselnötterna mot slutet.Finhacka gräslök och vänd endast potatisen i gräslöken.
Lägg potatisen i botten av tallriken, lägg sedan på sparrisen och toppa med hasselnötterna.
Servera sparrisen med laxkrämen och den syrliga schalottenlöken. Garnera med stenbitsrom,
krasse och dill. Smaklig måltid!
Vinmatchning!
Tareq Riesling
Storlek: 750 ml
Druvor: 100% Riesling
Ursprung: Rheingau
Alkohol: 12%
Pris: 139 SEK
Artikelnummer: 56304
Läs mer om lanseringen av Tareq Riesling HÄR