Internationella smaker med svenska råvaror i säsong
SAFFRANSGRAVAD TORSK med honungssås och strössel på rostad skinka
6 tapasportioner
Ingredienser:
200 g torskrygg
1 paket saffran (0,5 g)
1,5 msk salt
1 msk strösocker
Färsk timjan
3 skivor lufttorkad skinka
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
2 msk honung
Salt och nymalen vitpeppa
3 skivor lufttorkad skinka
Gör så här:
Blanda saffran, salt och socker.
Gnid in torsken med blandningen och lägg i dubbla plastpåsar.
Låt torsken grava i kylen i 1 dygn.
Vänd den ett par gånger under tiden.
Skär torsken i tunna skivor.
Servera med strössel på rostad skinka, honungssås och timjan.
STRÖSSEL PÅ ROSTAD SKINKA
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut skivorna på
bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar eller stöt i mortel.
HONUNGSSÅS
Blanda crème fraiche, majonnäs, senap och
honung.
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Maria Dahlquist och Maria Richardsson är just nu aktuella med kokboken Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest.
Med lång erfarenhet från att driva cateringföretag i Malmö har Maria Dahlquist länge fokuserat på medelhavets smaker i tapas och andra smårätter. Utvecklingen med fokus på lokala råvaror har inspirerat till nya rätter, och i boken “Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest” samsas lokala tolkningar av medelhavsmat med klassiska svenska smaker.
Kokboken finns bland annat att beställas HÄR
“Genom att använda lokalt odlade råvaror och anpassa det vi äter efter säsongen kan vi fortfarande inspireras av medelhavets smaker, men på ett lite mer hållbart sätt. Råvaror som är anpassade för att växa i vårt klimat, få mogna och skördas i sin rätta säsong är helt enkelt av bättre kvalitet, smakar mer och innehåller mer näring” säger Maria Dahlquist.
Boken innehåller såväl vegetariska rätter som rätter med hållbara val för kött och fisk. Med nya och oväntade smakkombinationer blir recepten en inspiration till att testa sig fram för att hitta nya små-, mellan- och mingelrätter som passar lika bra en vardag som till fest eller fredagsmys.