Kocken tipsar - Sofia Henriksson
Sofia Henriksson skapar dippsåser till glöggminglet
Tre magiska dippsåser till glöggminglet eller festen skapta av Sofia Henriksson. Såserna går utmärkt att servera med lättsaltade chips, smörstekt brioche och en sval Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc.
Strunta i att köpa färdig dipp och blanda enkelt din egen istället. Hemma hos Sofia Henriksson som skapat recept för Wine Affair serveras mingelvänliga röror tillsammans med Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc som har en frisk fruktig smak med inslag av Granny Smith-äpplen, mogna vita päron och toner av citrus. Vinet passar även som aperitif eller med fisk, ljust kött och sallader.
Getostdipp
200 g getost
1 dl creme fraiche
1 dl färskost
1 tsk honung
1 citron, zesten
1 nyps salt
Gör så här:
Mosa chèvren med en gaffel och blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt. Vill du så kan du även lägga dippen i en ugnssäker form och grädda i 10 minuter, 175 grader så får du en varm dipp som är särskilt god med lite fikonmarmelad.
Fransk lökdipp
3 gullökar
2 msk smör (att steka i)
1 tsk lökpulver
1 dl majonnäs
200 g färskost
1 dl gräddfil
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk salt
Gör så här:
Finhacka löken. Stek i smör i 20 minuter tills den nästan är helt karamelliserad. Låt svalna något och blanda med resterande ingredienser.
Örtdipp med citron och salladslök
2 salladslökar
2 dl gräddfil
1 dl färskost
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl gräslök
1 citron, zesten
1 tsk svartpeppar
Salt
Gör så här:
Strimla salladslöken och blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt.
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc Pris 99kr | Art. nr 7591 | Alkoholhalt 13,5% | Vol 75cl. Vinet finns i alla Systembolagets butiker.