Porchetta är en italiensk maträtt som med fördel görs på fläsksida
PORCHETTA SANDWICH
Porchetta är en italiensk maträtt som med fördel görs på fläsksida. Du fördelar vitlök och örter över köttet, rullar ihop det till en rulltårta och bakar i ugnen på låg värme. Det färdigstekta köttet kan du antingen servera tillsammans med ugnsrostad potatis och en fräsch sallad, eller på klassiskt italienskt vis: som pålägg på en panini eller ciabatta.
INGREDIENSER
8 portioner
1 kvadratisk bit fläsksida, med svål (ca 1,5 kg)
4 vitlöksklyftor, rivna
En knippe rosmarin, hackad
En knippe salvia, hackad
Salt
Bindgarn
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg köttet på en skärbräda med svålen nedåt. Strö över vitlöken och örterna. Rulla ihop köttet och bind med steksnöre eller i nät.
Lägg porchettan i en långpanna och tillaga i ugn, ca 60 minuter. Ta ut pannan och pensla rullen med skyn som bildats i ugnen. Du kan också använda smält smör om pannan är torr. Gnid in svålen med rikligt med salt och sätt tillbaka porchettan i ugnen.
Stek i ytterligare en timme, eller tills innertemperaturen når 70 grader. Avsluta med att sätta på grillfunktionen i några minuter, men håll hela tiden koll på svålen. Den ska bli knaprig – inte bränd.
Skiva upp porchettarullen i tunna skivor och servera som pålägg på en lyxig macka. Fantastiskt gott!