Kocken tipsar - Mattias Larsson
Sashimitaco komponerat Mattias ”Fredagskocken” Larsson
Asiatiska smaker i en taco! Den krämiga jordnötssåsen och de krispiga grönsakerna är
utmärkta smakkompisar till den råa laxen.
4 PORTIONER
→ 400 g sushilax, t ex Salma eller Fröya
→ ½ dl japansk soja
→ 2 msk sesamfrön
Jordnötssås
→ 100 g jordnötssmör
→ 1 msk soja
→ 1 msk pressad citronsaft
→ ½ dl vatten
→ salt
Råmarinerade grönsaker
→ ½ paprika (ca 75 g)
→ ¼ fänkål (ca 75 g)
→ 75 g vitkål
→ 1 lime
→ ½ dl grovhackad koriander
→ salt
Till servering
→ 2 salladslökar
→ 1 dl jordnötter
→ 12 små tortillabröd
Gör så här:
Börja med att blanda samman alla ingredienser till jordnötssåsen.
Sm͢aka av om salt behövs.
Strimla grönsakerna fint.
Finriv det yttersta skalet på limen och
pressa ur 2 msk saft.
Blanda grönsakerna med limeskal och -saft, korian͢der
och en nypa salt.
Skiva laxen tunt.
Marinera den med soja och sesamfrön i några miuter.
Strimla salladslökarna och hacka jordnötterna till servering. Servera laxen med tortillabröd, råmarinerade grönsaker och jordnötssås.
Toppa med lite hackade jordnötter och strimlad salladslök.
Mattias Larsson är just nu aktuell med kokboken Fredagskockens hamburgare och tacos utgiven av Bokförlaget Semic.
Den ultimata guiden till supergoda hamburgare och tacos! Här hittar du recepten som förgyller allt från fredagsmyset med familjen till middagsbjudningen med vännerna. Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, bjuder på läckra smakkombinationer och ger dig proffstipsen som tar matlagningen till en ny nivå. Lär dig allt från vilket kött som resulterar i den bästa burgaren till hur du gör en fantastisk vegovariant och bakar det perfekta hamburgerbrödet. Men också hur du kan göra egna tortillabröd hemma och bygger en fulländad taco. Det här är enkel och opretentiös mat som äts med händerna, och så himla gott!