Recept
ROSTAD BLOMKÅL MED ROMESCOSÅS
Älska vegetariskt! Ugnsrostad blomkål är en riktig vardagsfavorit som du lätt varierar med olika smaksättningar. Låt dig inspireras av vårt medelhavsdoftande recept.
Att rosta blomkål är både otroligt enkelt och gott. Pensla, krydda, lägg i en roaster – sedan skjuts in i ugnen. Servera gärna blomkålen tillsammans med en klassisk, spansk salsa romesco. Såsen passar utmärkt till all typ av stekt eller ugnsrostad mat och blomkål är definitivt inget undantag.
INGREDIENSER
Rostad blomkål
(4 portioner)
1 blomkålshuvud
1 msk paprikapulver
1 msk oregano, torkad
Salt
Peppar
Romescosås
1 burk grillad paprika, avrunnen
0,5 dl mandelflarn
1 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk chiliflakes
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
Salt
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Gör en kryddblandning av paprikapulver, oregano och salt.
Ansa blomkålen och dela den i centimetertjocka skivor. Pensla skivorna med olja på båda sidor. Lägg blomkålen i en ugnsform eller på en plåt. Strö över kryddblandningen. Baka i ugn tills blomkålen känns mjuk, ca 30 minuter.
Lägg alla ingredienser till romescosåsen i en skål. Mixa grovt. Servera den tillsammans med blomkålen. Till sist, salta och peppra.
FLER KRYDDTIPS!
Sugen på en annan smaksättning? Våga testa dig fram! Blomkål trivs bra ihop med de flesta kryddor och örter.
Du kan till exempel göra en mexikansk blomkålsrätt med oregano, kummin, koriander och cayennepeppar. Eller varför inte en indisk variant med garam masala och gurkmeja? Blomkål passar även bra ihop med smaker från Mellanöstern, såsom za’atar och sesamfrön.
Presenteras av: