Kocken tipsar - Tareq Taylor
Bönchili med salsa av Tareq Taylor
En liten bit mörk choklad är hemligheten i den här mustiga vegochilin. Servera med en fruktig salsa och gärna tortillakrisp om du har några tortillabröd kvar från fredagsmyset.
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk malen spiskummin
1 ½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen kanel
1 förpackning krossade tomater,
ca 400 g
2 msk japansk soja
2 dl vatten
½ finhackad chilifrukt
½ msk strösocker
ca 25 g mörk choklad
2 burkar kokta bönor, svarta, kidney
eller vita, ca 800 g
2 dl kokta majskorn
salt
Nektarinsalsa
3 dl fint tärnad nektarin
½–1 finhackad chilifrukt (spansk peppar)
1 msk färskpressad limejuice
1 msk strimlade myntablad
Till servering: grekisk eller turkisk yoghurt, 10 % tortillakrisp eller nachos
Skala, dela och finhacka lök och vitlöksklyftor. Fräs
hacket i olja i en stekpanna i några minuter utan att
det tar färg.
Vänd ner spiskummin, paprikapulver och kanel och
tillsätt tomater, soja, vatten, chili och socker. Låt
koka på medelvärme i cirka 10 minuter, rör om då
och då.
Ta av från värmen, lägg i chokladen och låt den
smälta.
Skölj bönorna i kallt vatten i ett durkslag. Låt dem
rinna av och tillsätt i grytan tillsammans med
majsen. Värm försiktigt. Smaka av med salt.
Blanda alla ingredienser till salsan
Bjud chilin med salsa, yoghurt och gärna tortillakrisp
eller nachos.
Tortillakrisp
Perfekt om du får tortillabröd över. Börja med att värma
ugnen till 175 grader. Dela 2 stora tortillabröd först på mitten och sedan i tunna strimlor. Lägg över på en plåt och vänd runt med 1 msk oliv- eller
rapsolja. Rosta mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills krispet är gyllene.
Rör om då och då.
VARIERA SALSAN
Är det inte säsong för nektariner? Gör salsan på tärnat
äpple eller päron eller på fryst, tinad mango.
Receptet är hämtat från Det goda livet (Bonnier Fakta) Fotograf är Helén Pe.
Tareq Taylor är just nu aktuell med sin kokbok Det goda livet tillsammans Sara Ask. Tillsamman vill dom inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Kokboken innehåller mat för hela dagen och hela veckan, ja, hela livet, varvat med peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa. Genom att göra mindre (eller större) förändringar i vår livsstil kan vi faktiskt uppnå stora hälsovinster.