Kocken tipsar - Tareq Taylor
Krispig sesamlax av Tareq Taylor
Toppa laxen med ett krispigt täcke av cornflakes och sesamfrön och baka grönsakerna samtidigt som laxen i ugnen. Under tiden hinner du sno ihop det goda lime- och ingefärssmöret.
4 portioner
3 msk sesamfrön, vita eller svarta
1 dl krossade cornflakes eller pankoströbröd
(eller vanligt ströbröd)
3 msk rapsolja
½ tsk salt
800 g laxfilé i bit, med skinn
½ tsk salt
1 krm chiliflakes
ca 200 g broccoli, gärna sparrisbroccoli
ca 200 g rödlök, gärna små färsklökar
salt och nymalen svartpeppar
Lime- och ingefärssmör
50 g rumsvarmt smör
1 tsk finrivet limeskal
1 tsk färskpressad limejuice
1 msk finriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 krm salt
Till servering
kokt ris, quinoa eller fullkornsbulgur
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
Blanda smöret med limeskal, limejuice, ingefära, vitlök och salt.
Blanda sesamfrön, cornflakes (eller ströbröd), olja och salt i en skål. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord plåt eller långpanna. Klappa in den med salt och chiliflakes och bred ut sesamtäcket.
Skär broccolin i mindre buketter (sparrisbroccoli behöver
inte skäras alls). Skär löken i klyftor, eller dela i halvor om de är små. Lägg ut på plåten och ringla över lite olja. Krydda med salt och peppar. Tillaga
mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills laxen är klar (laxens innertemperatur ska vara cirka 50 grader).
Bjud med lime- och ingefärssmöret och något kokt
ris eller gryn.
Receptet är hämtat från Det goda livet (Bonnier Fakta) Fotograf är Helén Pe.
Tareq Taylor är just nu aktuell med sin kokbok Det goda livet tillsammans Sara Ask. Tillsamman vill dom inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Kokboken innehåller mat för hela dagen och hela veckan, ja, hela livet, varvat med peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa. Genom att göra mindre (eller större) förändringar i vår livsstil kan vi faktiskt uppnå stora hälsovinster.