Sofia Henriksson - vinnare av Sveriges Mästerkock 2020
Crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo – Sofia Henriksson
Recept från vinnaren av Sveriges mästerkock Sofia Henrikssons. Detta var hennes auditionrätt från programmet och det absolut första som juryn fick smaka på. Receptet är det första av utvalda recept från kokboken Always Hungry som kommer att publiceras på Mygate Magazine.
Crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa,
kålsallad och chipotlemajo
4 PORTIONER
45 MINUTER
PICKLAD RÖDLÖK
1 rödlök
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl socker
salt och svartpeppar
3 dl vatten
KÅLSALLAD
200 g rödkål
½ grapefrukt
några droppar olivolja
salt och svartpeppar
MANGO- OCH
AVOKADOSALSA
250 g mango
2 avokador
1 röd chili
1 rödlök
1 lime, pressad
1 msk olivolja
½ dl finhackad persilja
salt och svartpeppar
CHIPOTLEMAJONÄS
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
1–2 dl rapsolja
2 msk chipotlepasta
salt och svartpeppar
PANKOFRITERAD
TORSK
600 g torskrygg
1 liter frityrolja
2 dl vetemjöl
2 dl panko
2 ägg
2 msk kajennpeppar
salt och svartpeppar
GARNERING
1 dl finhackad persilja
5 rädisor
150 g fetaost
Gör så här:
- Picklad rödlök: Förbered gärna en dag i förväg.
Koka upp ättika, socker, salt, svartpeppar och vatten
i en kastrull. Skiva rödlöken, gärna med mandolin,
lägg den i en skål och häll över den varma vätskan.
Låt stå i kylen. - Kålsallad: Skiva kålen tunt, gärna med mandolin.
Pressa grapefrukten och häll saften över kålen.
Skvätt över lite olja. Krydda med salt och peppar
och massera så att smakerna går ihop. Låt stå. - Mango- och avokadosalsa: Tärna mango och
avokado och lägg i en skål. Rensa och finhacka
chilin, finhacka halva rödlöken. Blanda ner chili, lök,
pressad lime och olivolja i skålen. Rör ner persilja
och smaka av med salt och peppar. - Chipotlemajonnäs: Knäck ägget i en bunke.
Tillsätt senap och vinäger. Mixa med stavmixer och
häll försiktigt i oljan medan du fortsätter mixa. När
majonnäsen har fin konsistens, tillsätt chipotle, salt
och peppar efter smak. - Pankofriterad torsk: Skär torskryggen en gång på
längden, sedan på bredden i stavar. Hetta upp frityroljan
i en kastrull till cirka 170 grader. Lägg mjöl,
panko och uppvispat ägg i tre olika skålar. Blanda ner
salt, peppar och kajennpeppar i mjölet. Doppa torskbitarna
i mjöl, sedan ägg och till sist panko. Fritera
några fiskbitar i taget tills de är gyllenbruna. Låt
dem sedan rinna av på hushållspapper. - Garnering: Finhacka persiljan, skiva rädisorna
tunt och smula fetaosten. - Upplägg: Börja med att ställa upp bröden på
en skärbräda eller tallrik med limen som stöd.
Lägg på kålsallad, mango- och avokadosalsa
och torsk. Toppa med picklad rödlök, majonnäs,
rädisor, fetaost och persilja. - Tillbehör: Tortillabröd (recept på Sofias tortillabröd hittar du i hennes kokbok Always Hungry)
TIPS!
Ett riktigt guldtips är att byta ut torsken mot räkor
eller hummer – det är precis lika enkelt men snäppet
lyxigare.
Sofia Henriksson blev vinnare av Mästerkock 2020 och är just nu aktuell med nya kokboken Always hungry.
– I den här boken har jag försökt samla de lärdomar som jag har fått med mig. Bland annat att det är så mycket roligare att laga mat tillsammans med andra. När jag träffar vänner och bjuder på middag står jag helst i köket med ett glas vin, lite bra musik och lagar maten tillsammans! Det är så jag har lärt mig att laga mat. Maten blir så mycket godare när man har hjälpts åt. Så gör middagen till mer än bara mat: förvandla det till en helkväll och lek med maten! Följ med på resa – se det som en möjlighet att lära känna nya matkulturer och nya människor över kastrullerna och i matoset.
Sofia Henriksson – vinnare av Sveries Mästerkock 2020