Mat & Dryck
Rawson’s Ekologiska Höstkorv med dryckesmatchning
Intresset för kreativt korvmakeri fortsätter. Korvmakarna på Taylors & Jones har tagit fram ett riktigt smarrigt recept på hur du gör en Rawson’s Höstkorv.
– Viltkött är både naturligt och gott – tillsammans med ett bra rödvin och en kompott av bland annat svamp, sötpotatis och rostade pekannötter blir Rawson’s Ekologiska Höstkorv en värmande favorit, säger Kerim Akkoc, ägare Taylors & Jones.
Rawson’s Retreat Organic
Till korven rekommenderas Rawson’s Retreat Organic Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot, ett fruktigt och ekologiskt vin med inslag av svarta vinbär, plommon, choklad, lakrits, svartpeppar och färska örter.
RECEPT :
Rawson’s Ekologiska Höstkorv Med kompott på tärnat bacon, brysselkål, sötpotatis och chilirostade pekannötter
Servera gärna med ett glas Rawsons Retreat Organic Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot.
Ingredienser korv 4 port:
- 1 svinfjälster
- 2 kg vildsvin (helst karrébiten)
- 2 dl ströbröd alt. 1dl potatismjöl (glutenfritt)
- 1 ½ msk salt
- 1 msk socker
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk lök pulver
- 2 krm mald koriander
- 1 tsk mald vit peppar
- 30 gr blötlagd Karl-Johan-svamp (i 2 dl vatten dagen innan)
- 1½ dl Rawson’s Retreat Organic
- 2 dl strimlad schalottenlök
- 1 lagerblad
Gör såhär:
- Lägg fjälstret i blöt i 1h (eller dagen innan och låt stå i kylen)
- Sjud Rawson’s Retreat Organic med lagerblad och schalottenlök i ca 10 min eller tills hälften av vinet dunstat, låt svalna och ställ in i kylskåpet.
- Lägg köttet i frysen (ca 30-45 min innan du börjar mala)
- Blanda alla torra kryddor i en bunke.
- Mal köttet i passande grovlek alt. hacka köttet med en kniv.
- Tillsätt kryddor samt den kylda vätskan – svampen med vätska och schalottenlöken med Rawson’s Retreat Organic (avlägsna lagerbladet).
- Blanda färsen väl och ägg tillbaka färsblandningen i kylen.
- Montera på korvhornet, trä på fjälstret på hornet.
- Fyll fjälstret med färs (ha inte bråttom och fyll inte för mycket – korven ska inte se ut som en färdig korv utan mer som en korv som fått punka).
Ingredienser kompott 4 port:
- 2 dl grovt tärnat bacon
- 1 msk matolja
- 4 dl brysselkål, kvartade
- 2 msk smör (gärna osaltat)
- 3 dl tärnad sötpotatis
- ½ dl melass alt. mörk sirap
- 1 msk vinäger (gärna äppelcider)
- ½ dl kalvfond
- 1 dl syltlök
- 1 msk brun farin
- 1 ½ dl kanderade pekannötter
- Salt
Gör såhär:
- Bryn bacontärningarna på medelvärme, ca 5-7 min så att dom får en fin gyllenbrun färg. Häll bort fettet.
- Värm oljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt kvartade brysselkål och bryn i ca 4-5 min så att den får en gyllenbrun färg och lägg åt sidan.
- Smält smöret i en stekpanna tillsätt sötpotatis och bryn på medelvärme i ca 5-7 min.
- Värm en kastrull, tillsätt melass, vinäger, kalvfond och farin och sjud på medelvärme i ca 7 min, rör om kontinuerligt.
- Rör ihop bacon, brysselkål, lök och sötpotatis så att allt blir täckt av såsen. Tillsätt chilirostade pekannötter sist.
Chilirostade pekannötter
- 1 tsk matolja
- 1 ½ del Pekannötter
- ½ tsk chiliflakes
- 1 tsk socker
- 1 krm salt
Gör såhär:
- Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme
- Rosta pekannötterna i ca 5 min.
- Tillsätt salt, socker chiliflakes och rosta ytterligare 3-5 min
- Ta upp nötterna och lått svalna på kökspapper