Rawson’s Ekologiska Höstkorv med dryckesmatchning

Fotograf: Rawson's Retreat
Fotograf: Rawson’s Retreat

Intresset för kreativt korvmakeri fortsätter. Korvmakarna på Taylors & Jones har tagit fram ett riktigt smarrigt recept på hur du gör en Rawson’s Höstkorv.

– Viltkött är både naturligt och gott – tillsammans med ett bra rödvin och en kompott av bland annat svamp, sötpotatis och rostade pekannötter blir Rawson’s Ekologiska Höstkorv en värmande favorit, säger Kerim Akkoc, ägare Taylors & Jones.

Rawson’s Retreat Organic
Till korven rekommenderas Rawson’s Retreat Organic Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot, ett fruktigt och ekologiskt vin med inslag av svarta vinbär, plommon, choklad, lakrits, svartpeppar och färska örter.

RECEPT :

Rawson’s Ekologiska Höstkorv Med kompott på tärnat bacon, brysselkål, sötpotatis och chilirostade pekannötter

Servera gärna med ett glas Rawsons Retreat Organic Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot.

Ingredienser korv 4 port:

  • 1 svinfjälster
  • 2 kg vildsvin (helst karrébiten)
  • 2 dl ströbröd alt. 1dl potatismjöl (glutenfritt)
  • 1 ½ msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk lök pulver
  • 2 krm mald koriander
  • 1 tsk mald vit peppar
  • 30 gr blötlagd Karl-Johan-svamp (i 2 dl vatten dagen innan)
  • 1½ dl Rawson’s Retreat Organic
  • 2 dl strimlad schalottenlök
  • 1 lagerblad

Gör såhär:

  • Lägg fjälstret i blöt i 1h (eller dagen innan och låt stå i kylen)
  • Sjud Rawson’s Retreat Organic med lagerblad och schalottenlök i ca 10 min eller tills hälften av vinet dunstat, låt svalna och ställ in i kylskåpet.
  • Lägg köttet i frysen (ca 30-45 min innan du börjar mala)
  • Blanda alla torra kryddor i en bunke.
  • Mal köttet i passande grovlek alt. hacka köttet med en kniv.
  • Tillsätt kryddor samt den kylda vätskan – svampen med vätska och schalottenlöken med Rawson’s Retreat Organic (avlägsna lagerbladet).
  • Blanda färsen väl och ägg tillbaka färsblandningen i kylen.
  • Montera på korvhornet, trä på fjälstret på hornet.
  • Fyll fjälstret med färs (ha inte bråttom och fyll inte för mycket – korven ska inte se ut som en färdig korv utan mer som en korv som fått punka).

Ingredienser kompott 4 port:

  • 2 dl grovt tärnat bacon
  • 1 msk matolja
  • 4 dl brysselkål, kvartade
  • 2 msk smör (gärna osaltat)
  • 3 dl tärnad sötpotatis
  • ½ dl melass alt. mörk sirap
  • 1 msk vinäger (gärna äppelcider)
  • ½ dl kalvfond
  • 1 dl syltlök
  • 1 msk brun farin
  • 1 ½ dl kanderade pekannötter
  • Salt

Gör såhär:

  • Bryn bacontärningarna på medelvärme, ca 5-7 min så att dom får en fin gyllenbrun färg. Häll bort fettet.
  • Värm oljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt kvartade brysselkål och bryn i ca 4-5 min så att den får en gyllenbrun färg och lägg åt sidan.
  • Smält smöret i en stekpanna tillsätt sötpotatis och bryn på medelvärme i ca 5-7 min.
  • Värm en kastrull, tillsätt melass, vinäger, kalvfond och farin och sjud på medelvärme i ca 7 min, rör om kontinuerligt.
  • Rör ihop bacon, brysselkål, lök och sötpotatis så att allt blir täckt av såsen. Tillsätt chilirostade pekannötter sist.

Chilirostade pekannötter

  • 1 tsk matolja
  • 1 ½ del Pekannötter
  • ½ tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt

Gör såhär:

  • Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme
  • Rosta pekannötterna i ca 5 min.
  • Tillsätt salt, socker chiliflakes och rosta ytterligare 3-5 min
  • Ta upp nötterna och lått svalna på kökspapper