Mat & Dryck
David Lundqvist vann Årets Kock 2018
David Lundqvist är Årets Kock 2018 och ny svensk mästare i professionell matlagning. David Lundqvist kommer från Orust och är verksam på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Lundqvist har tidigare stått som finalist i tävlingen
Under finalen har finalisterna tävlat i hela tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Redan på torsdagen gjorde de teoriprov och testades i råvarukännedom. Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja. Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen. Ja ni hör ju, det krävs sin kock för att klara av det.
Vid prisceremonin i dag på Kungl. Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.
Sagt av David Lundqvist, Årets Kock 2018
Hur känns det?
Ja hur känns det? Jag skrek mig hes. Det känns… äntligen! Igår var det lite knackigt, det var roligt och så, men det var knackigt. Jag gick in övertaggad, jag pushade på lite för hårt och fick inte rätta känslan. Sen blev det en lång väntan på slutet.
Jag fick bromsa när klockan var halv elva ungefär, för att inte vara klar med allt och ha nåt kvar att göra efter råvarukorgen.
Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen.
Vilket år du har framför dig!
Ja fy fan! Det ska bli sjukt roligt!
Vägen till finalen
Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna var höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott.
32 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt fem deltävlingar. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag, gjorde ett teoriprov samt testades i råvarukännedom. 16 kockar gick vidare till andra dagen där de tävlade i hantverksskicklighet och lagde en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kunde öva på. Juryn ville se prov på en bred kunskap och efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen. Därefter var det månader av förberedelser, coachning och en hel del träning och mental förberedelse.
Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera deltävlingar under två dagar, allt måste klaffa och kockarna leverera sitt absolut bästa trots begränsad tid, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2018.