5 råd på hur du kan spara pengar under semestern
Spara pengar är något alla strävar efter och behöver i grunden inte vara speciellt krångligt. Men hur går man egentligen tillväga för att spara pengar under sin semester? Här nedan listar vi 5 tips på hur man kan spara in på onödiga utgifter under utlandsvistelsen.
Res med ett kreditkort
Ett kreditkort är, under rätt förutsättningar, ett bra sätt att spara pengar på under semestern. Men det gäller att ha med sig ett kreditkort som har skräddarsydda förmåner och bonusar för resande, det vill säga ett resekort. Ett resekort skall idag inte kosta något att använda, det vill säga att kortet inte har en årsavgift. Dessa kort gör det även möjligt att växla till andra valutor utan att behöva betala en valutaväxlingsavgift eller göra fria kontantuttag när du är på resande fot.
Ytterligare kommer även alla resekort med en kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad. På så sätt får man tillgång till den trygghet en reseförsäkring ger utan att behöva spendera än mer pengar. Det är dock viktigt att komma ihåg att man handlar på kredit med ett resekort. Se till att betala månadsfakturan i tid och skjut inte upp den. Skjuts fakturan upp till nästkommande månad får man även betala ränta på den summa som spenderats.
Om man inte har ett resekort i dagsläget kan man besöka kreditkort.com som jämför olika typer av kort. Kreditkort.com jämför de bästa resekorten helt kostnadsfritt och på deras hemsida kan man även läsa mer om reseförsäkringar, hur ett kreditkort fungerar och tips och råd.
Undvik bankomatuttag
Har man inte ett resekort eller om kortet inte ger fria uttag bör bankomatuttag utomlands undvikas i den mån det går. Ett uttag utanför Sverige och euroländer kostar någonstans mellan 20 och 40 kronor. Det kanske inte låter som en ansenlig summa men här bör man leva efter frasen “alla bäckar små”. Se istället till att växla och ta ut kontanter i rätt valuta innan avresa för att undvika extra press på reskassan.
Ta med egen mat till flygplatsen
På längre resor ingår det nästan alltid mat på flyget. Vet man däremot med sig att man kommer spendera flera timmar på en flygplats eller har planer på att äta innan påstigning är det bättre att ta med sig en matsäck. Mat på flygplatser är väldigt dyrt och har man inte bokat all inclusive kommer redan en stor del av reskassan gå till mat när man väl är framme vid sin resedestination.
Kostnader för datatrafik
I mobilabonnemangen idag ingår det oftast fria sms i utlandet men däremot inte alltid fria samtal. Istället för att lägga pengar på att ringa hem kan man använda sig av Facebooks messenger app för videosamtal som är helt kostnadsfria. Se bara till att vara ansluten till hotellets Wifi vilket bör vara gratis för alla boende.
Se alltid till att pruta
Ska du resa till Turkiet, Thailand eller kanske Spanien? då ska du pruta! I många länder anses det vara en självklarhet att man prutar. Oavsett om det gäller en taxiresa, köp på marknad eller om man bokar en heldag på en båt. Genom att pruta kan man dra ned på alla kringkostnader och komma undan med lägre utgifter än man kanske från början hade planerat.
Dessa råd är bara några av många som finns för att spara pengar. Men, oavsett hur bra koll man har på sina utgifter på semesterresan bör man framförallt sätta upp en resebudget. På så sätt minimerar man risken för att spendera mer än vad man faktiskt tänkt och bankkontot tillåter.