Pontus Karén Mat & Dryck
Vitsparris smaksatt med citron, rosepeppar och vitvinsvinäger
Vitsparris smaksatt med citron, rosepeppar och vitvinsvinäger.
Du behöver för 2 port.
Ca 6 st sparrisar.
1 schalottenlök.
Ca 100 g rumstempererat smör.
0.5 dl grädde.
Ca 2 dl vitvinsvinäger.
1 tsk rosepeppar.
1 citron.
Salt.
Gör såhär.
Skala sparrisen och lägg i en värmetålig form. Koka upp 0.5 dl vitvinsvinäger, 0.5 L rikligt saltat vatten. När vattnet kokat upp, slå det över sparrisen och pressa i juicen av citronen och låt stå tills det svalnat.
Smörsåsen. Finhacka schalottenlöken och bryn av försiktigt. Slå på vinäger och grädden. Salta och låt koka upp. Ta såsen från värmen och vispa försiktigt i smöret lite i taget. Syran och smöret ska bilda en emulsion och bli tjock.
TIPS! Kasta inte skalen från sparrisen utan vänd det i maizena, salta och fritera. Ger ett härligt krisp till maten.
Fred, Kärlek & Passion.
Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine
Följ mig gärna på, mygatemagazin.se.
instagram: @pontus.karen
Facebook: @foodbypontus