Fredrik Jonsson Mat & Dryck
Tre tips till nyår av Fredrik Jonsson
Det är väl nu jag ska försöka ge mig på att skriva en årskrönika, när vi närmar oss skiftet från dåtid till framtid. Det är lätt att bli sentimental och lite nostalgisk när jag blickar tillbaka på år 2015. Självklart kan jag inte återberätta alla godbitar, då får jag näst intill skriva en bok. Men jag kan berätta om några rock n roll dagar av de femtiotvå veckor som svischat förbi. Fartfyllda dygn som speglar hela året.
Jag hade precis återhämtat mig efter urladdningen Baren Pop Up. Medan jag ändå tar upp Baren Pop Up så kan jag åter igen besvara den återkommande frågan om varför jag klev in i den produktionen? Svaret är enkelt: Utmaningen! Först och främst att få skola mig bakom baren och lära mig mer om dryck. En otrolig känsla från första kvällen då jag vilset tappade upp min första öl till den sista kvällen då jag själv servade 30 gäster samtidigt, alltid roligt att lära sig något nytt. Men även utmaningen att bo med främmande människor, jag som större delen av mitt liv bott själv var tvungen att testa då jag fick chansen. Förespråkar inte kollektiv men man lär sig en hel del om sig själv när man kliver in i främmande kontexter. Det är enkelt att sitta hemma i soffan med fördomar och normalisera, men en helt annan sak att vara mitt uppe i det. Precis som med Mästerkocken, hade jag aldrig tagit klivet ut ur min safe zone och gjort den där wallenbergaren så hade jag aldrig fått uppleva och vara med på de otroliga resor som detta år medfört. Jag hade aldrig fått träffa alla de fantastiska människor som jag under årets gång träffat.
Man måste våga här i livet, följa sitt hjärta och prova på nya saker. Annars får man aldrig reda på hur saker och ting kan bli eller vad livet har att erbjuda.
Överraskad blev jag själv när stödet inför Baren Pop Up produktionen kom från främmande människor samtidig som några av mina närmsta vände mig ryggen. Kanske var den skönaste kommentaren jag fick den att ”det är skönt att se en stockholmare i de där programmen” personen i fråga var trött på homogena figurer i dokusåpor och i tv produktioner över lag. Jag förstod honom inte förrns jag själv satt och zappade på TV:n månader efter och trodde att jag kommit in på någon lokal kanal från Skåne. Dokusåpan i TV-rutan innehöll killar och tjejer som såg och betedde sig likadant ut och alla bräkte på någon variant av dialekt från södra delarna av landet. Som med allt annat så är det ju skillnad på dokusåpa och dokusåpa, men det vet ju ni som såg Baren Pop Up om och jag hoppas ni såg när jag bland annat bakade min födelsedagstårta, lagade piggvar till finalmiddagen, dansade poledance och flög bodyflying.
Fantastiskt roliga saker som jag aldrig hade fått gjort om jag inte tackat ja till deltagande.
Tillbaka till de fartfyllda dygnen som speglar hela året. Jag startade med skolarbete, för att hålla min plan för kommande dagar var jag tvungen att göra klart min del av grupparbetet detta dygn. Kokade mig en kanna kaffe och ”matade” skolarbete. Jag såg solen gå ned och solen gå upp. Sov några timmar på soffan.
Vaknade upp, gick och köpte mig en french hot dog på grillen. Tog en promenad i skogen, rensade tankarna och förberedde mig inför hemtentamen. Jag hade 24h på mig att skriva tentan, var bara och sätta igång. Kokade mig en kanna kaffe och öppnade böckerna. Lämnade in tentan 01.30 på natten och började packa inför kommande resor. Däckar klockan tre på natten.
Tidig morgon sätter jag mig på tåget ned till Eskilstuna, full rulle hela dagen med att grädda pannkaksbulle till Eskilstunaborna.
(Ni kanske undrar vad en pannkaksbulle är för någonting? Det är som en pannkaka fast ändå som en bulle. Den smakar bulle, och ser ut som en bulle, fast att det är en pannkaka. Först så gräddar man en pannkaka. Direkt när pannkakan är klar och nygräddad från gjutjärnspannan så brer man på rikligt med smör. Sen så strör man på en massa socker, kanel och kardemumma. Eftersom pannkakan fortfarande är varm så smälter sockret lite grann. Sen så rullar man ihop pannkakan, skär rullen i små bitar, precis som när man bakar bullar. De små pannkaksrullarna ställer man sedan upp och då ser de ut som små bullar. Vips så är pannkaksbullen klar. En liten sötsak, perfekt att serveras som dessert med grädde och färska bär.)
Vilar på bussen hem till Stockholm för födelsedagsmiddag och fest på hotell vid Mariatorget. Fest hela natten lång. Sex timmar sömn.
Näst kommande dag startar jag med en brunch på hotellet. Åker därefter hem och plockar upp mina färdigpackade väskor och blir upphämtad av taxi. Ut till Arlanda för flyg ner till La Rochelle och inspelning av Fångarna på Fortet. Sover hela flygresan. Springer runt som en tok på Fortet och kan knappt hålla blicken borta från den kvinnliga programledaren samtidigt som Gunde jagar på. Leker med Ekvall i en sandlåda, kör styrkeövningar med Frank och måttar likmaskar med händerna. Helt slut i kroppen, i efterhand kanske jag borde valt en bättre uppladdning inför Kraftkampen, skönt i alla fall att jag knäckte gåtan i slutet av programmet! Firar inspelningen av Fortet med Frank och övriga deltagare hela natten lång. Somnar sittandes på terminalen, fortsätter drömma på planet hem.
Hemma igen och förbereder mig för muntlig presentation av hemtentamen. Går till skolan och får Godkänt, smack!
Laddar om och förbereder mig inför morgondagens gigg, tre små rätter till en studentmottagning.
Rockar loss i köket på studentmottagningen hela dagen. Därefter åker jag förbi en vän som firar nytt jobb och tar en skål. Hem igen för några timmars sömn, kommande dag blir det ny pannkaksbullegräddning på event strax utanför Stockholm.
Gräddar pannkaksbulle hela eftermiddagen. När eventet är slut så åker jag tillbaka till stan igen och somnar på en parkbänk på Norrmalmstorg under klarblå himmel.
Vaknar till av att några turister går förbi. Tar några djupa andetag och värmer mig i solen som snart försvinner bakom hustaken. Hoppar in i en taxi för grillning på ett 40-års kalas.
Stupar i säng, slut som artist.
Rock n roll. Fartfyllda dygn. Minnen för livet. Det var en ordentlig tillbakablick men nu måste vi lägga fokus på att avsluta detta år, fokus på nyårsmiddagen.
Tips till nyårsfesten
Ska ni ha ett bra vin till nyårsmiddagen kan jag starkt rekommendera EPICA Malbec som inte bara är gott vin utan även Fairtrade, mycket bra! Lättdrucket, smakrikt och prisvärt. Passar till det mesta i matväg. Bingo!
Ska ni dricka bubbel så har Palmer & Co ett fint sortiment i olika prisklasser. Själv gillar jag Palmer & Co Brut Réserve som passar utmärkt till färskost, snittar och parmesan.
Nyårsdagen, den stora pizzadagen, då ska säkert du som jag mumsa på pizza. Gör du degen själv så ligger mina recept kvar på recept.nu från tillfället då jag lagade pizza i Nyhetsmorgon. Om du inte orkar göra degen själv men ändå inte vill köpa en pizza från pizzabutiken så finns det färdiga pizzadegar att köpa som faktiskt är helt ok. Fontana har till och med kommit med en utkavlad pizzabotten som är mycket god. Då slipper du till och med att kavla ut degen om du är riktigt trött efter nyårsfesten, bara att lägga på fyllningen och grädda.
Tack till alla ni fantastiska människor som jag har varit i kontakt med detta år, som följt mig på min resa och delat min glädje!
Gott Nytt År!
Med passion, känsla och glädje
Fredrik Jonsson
Mat & Dryck Mygate Magazine
redaktionen@mygatemagazine.se
Foto: Susanna Livijn Wexell